Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева коментира, че Еврокомисията за първи път в този мониторингов доклад ясно и категорично констатира изпълнение на ангажиментите на България.

Повече подробности от брифинга в Министерски съвет вижте в прякото включване на Надежда Василева.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и министърът на вътрешните работи Младен Маринов дадоха положителна оценка на констатациите в доклада и посочиха, че препоръките са изпълнени от България.

Те отказаха да влизат в спекулации от коя дата ще отпадне мониторингът. Увериха обаче, че независимо дали мониторингът ще отпадне или ще остане, страната ни ще продължи с реформите. България е изпълнила всички препоръки и е спазила поетите ангажименти, подчертаха управляващите констатациите в доклада.

Екатерина Захариева- вицепремиер: Днес ЕК ясно и категорично заявява - постигнатия от България прогрес в рамките на механизма за сътрудничество и проверка е достатъчен, за да отговори на ангажиментите, които страната ни е поела присъединявайки се към ЕС. Важното е, че Комисията за първи път много ясно в своя доклад и експертите, ясно и категорично констатират изпълнение на ангажиментите на България по всички 6 показателя.

Захариева отговори и на спекулациите как ще приключи механизмът.

Екатерина Захариева- вицепремиер: Механизмът е създаден с решение на ЕК. По тази причина той трябва да приключи с решение на ЕК.

Вицепремиерът обясни, че докладът ще бъде изпратен за мнение на Европарламента и Европейския съвет.
Вътрешният министър припомни, че и в предишния доклад са отбелязани в положителен аспект мерките за противодействие на корупцията.

Младен Маринов -министър на вътрешните работи: Докладът показа, че ние трайно сме постигнали нива, които ни гарантират доверие пред партньорските служби както в европейския аспект, така и в международен. Постигнатите трайни резултати са насочени с цел да дадем сигурност на българските граждани и да отговорим на обществените очаквания, така че да продължаваме да утвърждаваме доверието в МВР и службите, които противодействат на престъпността.
Екатерина Захариева- вицепремиер: Искам също да подчертая, че реформата е процес, той не се прави заради доклад, заради Брюксел, заради Рим или Париж, той се прави за българските граждани, за българската съдебна система, така че реформите независимо дали има или няма механизъм за сътрудничество и проверка, ще продължат.

Екатерина Захариева каза също,че правителството вече е одобрило така наречения постмониторингов механизъм, със създаване на съвет под нейно ръководство и това, което предстои, е работа.

Коментарът на БСП за доклада за наблюдение на България е, че няма повод нито за радост, нито за гордост.

Крум Зарков - БСП: Трябва да се има в предвид, че това, че Комисията препоръчва да отпадне съвсем не означава край на механизма. Истината е, че българските граждани знаят много добре какво е състоянието на съдебната система и колко проблеми имаме още с борбата с корупцията и всички трябва да работим да ги преодолеем. Механизмът отдавна изчерпа своето ефикасно действие, той се превърна в политическа дъвка и вина за това има и Жан-Клод Юнкер, който още преди време обеща, че този механизъм ще отпадне. И така направи въпроса политически, а не съотносим към обективни критерии.

По-рано днес, още преди докладът да излезе, премиерът Бойко Борисов коментира, че управляващите са работили много, за да изпълнят всички поети ангажименти.

Последен мониторингов доклад за България за този мандат на ЕК

Последен мониторингов доклад за България за този мандат на ЕК

Европейската комисия обмисля прекратяването на доклада за наблюдение на България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Окончателното ре...