COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Мураками отказа номинацията за алтернативната Нобелова награда за литература

Харуки Мураками отказа номинацията за алтернативната Нобелова награда за литература, като обясни, че иска да се съсредоточи върху писането, съобщи Ройтерс.

от БТА
13:26, 16.09.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
мураками отказа номинацията алтернативната нобелова награда литература

За отказа на писателя информираха организаторите на Новата литературна награда на страницата си във Фейсбук. Тя беше учредена през юли от шведски интелектуалци като алтернативна на Нобеловата, но с различни ценности и 10 пъти по-малък паричен еквивалент.

Харуки Мураками благодари за номинация, но каза, че "предпочита да се съсредоточи върху писането далече от вниманието на медиите". Той е сред най-известните японски писатели в чужбина и шансовете му за Нобелова награда се следят отблизо в Япония.

;

Останалите номинирани за Новата литературна награда са родената в Гваделупа френска писателка Мариз Конде, английският фантаст Нийл Геймън и родената във Виетнам канадска писателка Ким Тхуи. Всички те "изразиха ентусиазъм за номинацията си", казаха организаторите. Лауреатът на Новата литературна награда ще бъде обявен през октомври.

Тази година няма да бъде присъждана Нобеловата награда за литература заради кризата в Шведската академия, която избира лауреата. Седем от нейните членове подадоха оставка след разкрития за сексуални посегателства и финансови злоупотреби.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Връчиха наградите от Международния младежки музикален конкурс в Добрич
Връчиха наградите от Международния младежки музикален конкурс в Добрич
Връчиха наградите за есе и разказ на фондация Братя Мормареви
Връчиха наградите за есе и разказ на фондация "Братя Мормареви"