Мустафа Карадайъ: Да се направи Изборен кодекс съгласно Конституцията

Това правителство е вредно за страната, позицията ни е от 2 години. Това каза в "Панорама" лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той призова за диалог, за да се намерят решения на спорните въпроси.

от БНТ
преди 1 година
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
Мустафа Карадайъ: С каране и препирни, само с идеята да се очерня опонента - няма как да вървим напред. Този вариант на опониране не е нашият модел за правене на политика.

Карадайъ открои приоритетите на партията - чиста храна, въздух, вода, зелена енергия, високи технологии и включването на свободните и активни граждани във формирането на решения.

Той изрази желание да се направи Изборен кодекс съгласно Конституцията, така че да бъде уредена организацията и редът за провеждане на изборите. Според лидера на ДПС партията предлага по-справедлив модел за преференции.

;

Близо 2 млн. българи, живеещи по света, са лишени от конституционното си право да могат да избират и да бъдат избирани, каза Карадайъ и допълни, че от ДПС не са против преференциите.

По думите му в момента граждани, които желаят да участват мажоритарно в изборите, могат да го направят като независими кандидати. Но за да бъдат избирани, са необходими гласове, колкото изборната квота. Граждани, които са решили да влязат в листи обаче, за тях прагът не е изборната квота, а е 7% от нея.

Предстоят важни избори, в които ще направим ценностен избор, каза още Карадайъ по повод предстоящия вот за Европейски парламент.

Топ 24
Най-четени