НОВИНИ

Изгорелият национален музей на Бразилия възкръсва във фестивал на открито

Какво се случва с националния музей на Бразилия, който бе опустошен от огромен пожар в началото на септември? Вижте в репортажа на Ива Стойкова.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:15, 26.09.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Служители от музея в Рио де Жанейро организираха фестивал на открито пред опожарената сграда. Посетителите имаха възможност да участват в различни работилници, посветени на палеонтологията, както и да наблюдават демонстрации на бойни изкуства, стрелба с лък или боеве с мечове.

Заедно с това бяха показани различни аспекти от историята или други науки, които музеят съхраняваше, преди да изгори на 2 септември, губейки огромна част от своята колекция. Фестивалът на открито има и друга цел - да покаже, че музеят е още жив.

Клаудиа Родригес, антрополог: За нас е много добре да сме тук. По този начин отбелязваме процеса на възстановяването на музея. Материалите, с които разполагаме, са любезно предоставени от Националния технологичен институт.

"Звездата" на фестивала е реплика на череп на жена, живяла вероятно преди 11 500 години. Находката е открита през 1975 г. в централната част на Бразилия, но не е известно къде е намерен оригиналът. Предполага се, че жената, наречена от археолозите Лусия, е била на 25 години. След инцидента с 200-годишния бразилски музей в страната започна дебат на национално ниво за опазването на културното наследство.

Шейла, посетителка: Пожарът наистина беше ужасяващ. Виждах огъня от вкъщи и крещях, докато гледам как се руши музея, защото той наистина означава всичко за нас.

Музейните работници се надяват да провеждат подобни събития на открито всеки месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисар Бързилов: Няма опасност за хората заради пожара в Благоевградско
Комисар Бързилов: Няма опасност за хората заради пожара в Благоевградско
​Между 3 и 10 години затвор за актьора Бил Косби
​Между 3 и 10 години затвор за актьора Бил Косби