НОВИНИ

Музеят "Гугенхайм" представя изложба на Алберто Джакомети

Музеят "Гугенхайм" в испанския град Билбао представя изложба на Алберто Джакомети - художник, скулптор, един от най-влиятелните творци на 20-ти век.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
07:42, 23.10.2018
Чете се за: 00:32 мин.
Още

"Ходещият човек" и "Крачеща жена" са сред скулптурите на Алберто Джакомети, изложени в музея Гугенхайм в испанския град Билбао. Експозицията предлага над 200 творби на швейцарския артист.

Петра Жоос, музей Гугенхайм в Билбао: Джакомети е бил образован артист, още от детството си е изучавал история на изкуството, имал е специален интерес към египетското изкуство и класическата живопис.

Повечето от творбите са от Фондацията Джакомети в Париж, колекция от работите му от студиото във френската столица и в Стампа където е израснал. Джакомети е един от водещите скулптори на сюрреализма. В Билбао представят изключително разнообразие на творбите.

Петра Жоос, музей Гугенхайм в Билбао: В тази изложба можем да видим скулптури от 3 сантиметра и такива, които са над два метра.

Експозицията представя пътя на Джакомети през най-ранните му години, неговия сюрреалистичен период и връщането му към фигуративното изкуство през 1935г. Роден през 1901 година, творецът умира на 64 години в родната Швейцария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хранителните добавки – как да се използват правилно и може ли да са опасни?
Хранителните добавки – как да се използват правилно и може ли да са опасни?
Временно е ограничено движението по АМ Тракия заради обърнат ТИР
Временно е ограничено движението по АМ "Тракия" заради обърнат ТИР