НОВИНИ

Музеят на мозайките в Девня с обновена експозиция

С обогатена експозиция посреща посетителите Музеят на мозайките в Девня. Колекцията вече разполага и с макет на античния град Марцианопол, чиито руини лежат под днешния квартал "Река Девня". В експозицията има и модел на Античната вила с уникалните подови мозайки, върху основите на която е построен едноименният музей, както и макет на късноримския град.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Нора Бочева
15:27, 22.09.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Макетът показва Марцианопол с крепостната стена и разположението на кулите по нея. В центъра му е показано мястото, където се намира античната сграда с мозайки. В североизточния ъгъл на крепостта е разположен амфитеатърът. Според информацията, съхранена в музея, това е първият проучен и доказан античен амфитеатър на територията на България. На него са се провеждали гладиаторски борби пред около 3500 зрители. Макетът на Античната сграда с мозайките, разкрива едни от най-качествените образци на римското мозаечно изкуство.

Иван Сутев – директор на Музея на мозайките в Девня: “Той дава една добра представа как е изглеждал този богат, бих казал, аристократичен дом от римския град. Къщата е разположена на площ от около 1400 квадратни метра с голям вътрешен двор.“

Част от стените на макета остават отворени, за да се видят уникалните мозайки, една от които е символът на Девня - изображението на Горгона-Медуза. Съхранената мозайка е включена в основната експозиция на музея.

Иван Сутев – директор на Музея на мозайките в Девня: “Основната цел е да дадат една добра представа, да онагледят и всеки един редови посетител да може по-добре да си представи как са изглеждали. В действителност това подобрява качеството на туристическия продукт и повишава интереса към един музей.“

Осoбено впечатляващ е имоделът на римска колесница, която предвожда шествието на античния фестивал "Марцианополис - животът в древния град", който събира в Девня ценителите на древната история.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американски градинар отгледа най-тежкия морков в света
Американски градинар отгледа най-тежкия морков в света
Повдигнаха обвинение за атентата в лондонското метро
Повдигнаха обвинение за атентата в лондонското метро