НОВИНИ

Недоволство в БНР: Музикантите на протест за по-високи заплати

Музикантите от Българското национално радио излязоха в този част на протест пред сградата на обществената медия. Те настояват за увеличаване на заплатите им с 50%. Към момента 570 лева е минималната заплата за оркестрант с висше образование. Протеста им подкрепи и ген.дир на БНР Александър Велев, който заяви, че през миналата година са искали увеличение с 420 хил. лв, с което да се увеличат заплатите на музикалните състави с 20%, но това не е било прието и ниските заплати са причина да няма кандидати на конкурсите, които се обявяват.

bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 23.04.2018
Чете се за: 01:36 мин.
Още
mроф. Атанас Карафезлиев: Това зад мен са 200 души музиканти от съставите на БНР - Симфоничният оркестър, смесеният хор, Биг бендът и оркестърът за народна музика на БНР. В края на миналата година ние подехме една борба за по-високо възнаграждение на нашия висококвалифициран труд. До момента - пълно безхаберие от страната на държавните институциите по отношение на нашите заплати. Не може тези елитни музиканти да се издържат с такива ниски заплати. Това трябва да се промени. С 50% дори да се увеличат заплатите, те едвам ще достигнат седната работна заплата на столицата. Тези състави са обезкървавени. Като член на Симфоничният ние имаме нужда от специфични инструменти, цигулари, контрабас, които липсват в нашите състави. Обявяваме конкурси и никой не се явява, всичко това е благодарение на нашите ниски заплати. Нашите заплати за най-ниски от всички музиканти състави в София. Музикантите бягат, отиват в операта, Софийската филхармония. Дори музикалният театър е с по-високи заплати от нас.
;
Александър Велев, генерален директор на БНР: Трябва да се увеличи бюджетът на БНР. В края на миналата година, когато защитавахме нашия проектобюджет в парламентарната комисия по култура и медии, бяхме заложили 420 хил. лв увеличение, които да отидат в 20% увеличение на заплатите в музикалните ни състави. За да дадем увеличение, ние трябва да отрежем нещо от радиото, защото с този бюджет вече седма година не е променян, няма от къде да дойде увеличението реално. Крайно време е да се въведат някакви правила за определяне бюджета на БНР и БНТ. Ние зависим от решението на Министерството на финансите, бюджетната комисия, депутатите, но няма правила и регламент, по който да се движат бюджетите ни. Видя се, че има решение, защото след всеки протест изведнъж се увеличават заплатите във всякакви сектори. Явно има възможности. Не съм аз този, който трябва да го каже. Ние имаме пет състава в БНР, плюс детския радиохор и не можем да задържаме музикантите си, защото те получават едно мизерно заплащане. През миналата година година увеличихме със собствени средства с 5% заплатите им. За да увеличим трябва да отрежем нещо дали програма, или състав. Това е нещо, което трудно може да реши УС на БНР. Тези състави не са само на БНР, те са национално богатство, нямат аналог в България, те запазват културата на тази държава и е редно да ги съхраним за бъдещите поколения.

Музикантите от БНР заявиха, че предстоят още протести като ще продължат да носят на своите концерти сини протестни лентички, но и да изпълняват качествено работата си. Те споделиха, че имат подкрепата на всички музикални и институции, сред които ансамбъл "Филип Кутев", Националната музикална академия, Софийската филхармония, Съюза на композиторите и Българска музикална асоциация.

Марк Кадин, диригент "Симфоничен оркестър": Ние правим тежка работа. Да, може би не физическа, но друга работа - правим записи, правим много отговорна работа и за толкова ниски заплати не е възможно да го направим.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Районирането ще спаси ли от закриване кварталните училища в Благоевград?
Районирането ще спаси ли от закриване кварталните училища в Благоевград?
​Георги Първанов: Между държавния глава и другите институции има напрежение
​Георги Първанов: Между държавния глава и другите институции има напрежение