НОВИНИ

Музиката на Иран гостува в България

Музиката на Иран гостува в България. По случай годишнината от Ислямската революция в страната за концерт у нас пристигна групата "Авайе Табари". Музикантите представиха народни песни от техния регион с инструменти, характерни за Иран.

Айше Сали
от Айше Сали
23:22, 14.02.2017
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Идват от страна, която познаваме малко. И говорим повече за политиката и религията в нея, отколкото за хората и културата. Иран е тяхната родина, а музиката - техният живот, защото повече от 300 години мелодията тече във вените на рода Мохмаммеди. И днес цялото семейство са музиканти - 7 мъже и 3 жени свирят и пеят народни песни в групата „Авайе Табари".

Сеид Джелали Мохаммеди, ръководител на групата: "В превод името на групата ни означава гласът на Табер, а това е регион в областта Мазендеран, откъдето сме и ние. Музиката на Иран е много разнообразна. Ние сме един народ и не обичаме да се делим, но страната ни е съставена от много етноси - кюрди, лори, турци. Всеки район и всеки етнос имат своето характерно звучене. "
Мохаммед Реза Мохммеди, най-малкият музикант в групата: "Хората в Иран сме много добросърдечни и гостоприемни и ще се радваме, когато чуят за нашата страна, да си спомнят затова и да ни опознаят чрез нашата прекрасна музика."
;

„Авайе Табари" възпяват това, обикаляйки целия свят със своите изпълнения. У нас са донесли звученето на дотара, познат като иранската лютня, нежната мелодия на кеманчето или персийската лира и на нея, който е местният кавал, за да представят народни песни в техен аранжимент. Разказват, че в тях се пее за труда и бита на хората, които се препитават със земеделие и животновъдство. И въпреки че идват от далече, България им прилича на техния роден край заради красивите зелени планини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП гласува окончателно СЕТА
ЕП гласува окончателно СЕТА
Светлин Русев представи нова изложба
Светлин Русев представи нова изложба