COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

МВФ няма да обсъжда днес транша за Украйна

Насроченото за днешното заседание на Съвета на директорите на Международния валутен фонд (МВФ) обсъждане на антикризисната програма за Украйна няма да се състои, предаде ТАСС.

от БНТ
11:19, 20.03.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света
МВФ няма да обсъжда днес транша за Украйна

Причина за отлагането е свързано с действията на Киев спрямо дъщерни дружества на руски банки и с блокадата на Донбас, коментира пред журналисти председателя на комисията по международните въпроси на Съвета на федерацията Константин Косачов, цитиран от ТАСС.

МВФ бе предвидил част от днешното заседание да бъде посветена на приключването на прегледа по транша от 1 милиард долара от линията, гласувана за Украйна.
Трябва да се направи оценка на икономическото въздействие на мерките, взети от Украйна в отговор на блокадата и изземането на украински предприятия от сепаратистите, обясни пък финансовият министър на Украйна Олександър Данилюк.

На срещата се очакваше да завърши третият преглед на украинската програма. Това е необходимо условие за отпускане на поредния кредитен транш за Киев.
Неотдавна говорителят на МВФ Джери Райс потвърди, че програмата е обсъждана при посещението на украинския министър на финансите Олександър Данилюк в централата на МВФ.

На 4 март Фондът съобщи, че е постигнал споразумение с Украйна, откриващо пътя за отпускането на следващия транш от кредита на обща стойност 17,5 милиарда долара.
Плащанията по програмата бяха неколкократно отлагани през последните две години поради прекъсвания в процеса на реформи.

През март 2015 година МВФ одобри четиригодишна кредитна програма за Украйна на стойност 17 милиарда долара, която предполагаше тя да бъде преразглеждана всяко тримесечие и за периода 2015-2016-та Киев да получи осем транша. Досега Украйна е получила три от тях: 5 милиарда, 1,7 милиарда и 1 милиард долара. Последният заем бе изплатен през септември 2016 година. Украинската национална банка разчита на шест транша тази година - от МВФ и ЕС - с общ размер 6 милиарда долара.

Топ 24
Най-четени
Левски триумфира срещу Лудогорец след дузпи
Левски триумфира срещу Лудогорец след дузпи
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината