НОВИНИ

МВФ предупреждава за нарастващия дълг на страните в Африка

Страните от Африка южно от Сахара са все по-застрашени от свръхзадлъжнялост заради големите си кредити и значителните дефицити въпреки съживяването като цяло на икономическия растеж, предупреди днес Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:05, 08.05.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
мвф предупреждава нарастващия дълг страните африка

Африканските страни продължават да се обръщат към международните дъгови пазари, а емитираният дълг в чуждестранна валута е на рекордно равнище, насърчен от ненаситното инвеститорско преследване на доходност.
В икономическия преглед на региона, публикуван в столицата на Гана Акра, МВФ прогнозира, че икономическият растеж на Африка южно от Сахара ще се повиши до 3,4 процента тази година спрямо 2,8 на сто миналата година, подкрепен от световния растеж и по-високите цени на суровините.

По-бавният растеж на икономиките на Република Южна Африка и Нигерия, най-големите в региона, се отразява на средния растеж, но МВФ очаква растежът да се ускори в две трети от африканските страни.

Същевременно около 40 процента от страните с ниски доходи в региона са свръхзадлъжнели или има голям риск да станат свръхзадлъжнели, отбелязва МВФ. Африканските правителства са емитирали облигации за рекордните 7,5 милиарда долара миналата година, което е 10 пъти повече, отколкото през 2016 година. За първото полугодие на тази година те са взели или планират да вземат заеми за над 11 милиарда долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Галъп: Българите са силни поддръжници на ЕС
"Галъп": Българите са силни поддръжници на ЕС
Трите мечета, спасени край Доспат, заминават за реадаптация в Гърция
Трите мечета, спасени край Доспат, заминават за реадаптация в Гърция