COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

МВФ призовава Латинска Америка да се бори с корупцията

Правителствата в Латинска Америка и Карибите трябва да се борят с корупцията, за да направят икономиките си по-издръжливи и ползите от растежа по-широко разпространени, заяви Международният валутен фонд.

от БГНЕС
09:52, 14.10.2017
Чете се за: 00:30 мин.
По света
МВФ призовава Латинска Америка да се бори с корупцията

Високите нива на корупция са свързани с голямо неравенство и по-слабо развитие, посочва фондът в оценката си на икономическото здраве на региона. Високите нива на корупция изглежда разделят развиващите се икономики в региона от развитите икономики, които се възползват от по-доброто върховенство на закона, се казва още в доклада. Това е най-забележимо в Бразилия, където редица скандали по високите етажи утежниха ситуацията след неотдавнашната рецесия.

Така нареченият скандал „Одебрехт“ пък допринесе за по-бавния растеж на Перу през миналата година. Гватемала се откроява в Централна Америка с все повече корупционни скандали.

„Регионът трябва да признае, че това - както и насилието и слабото върховенство на закона - обезкуражават инвестициите и увеличават бизнес разходите. С нарастващото обществено недоволство Латинска Америка сега е изправена пред отговорността да ограничи корупцията. Справянето с нея обаче е сериозно политическо предизвикателство и изисква широкообхватна стратегия“, пише МВФ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. Васил Левски
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. "Васил Левски"