​МВнР е поискало обяснения за отменената културна програма за 3 март в Одрин

Във връзка с медийни публикации относно отбелязването на националния празник - 3 март в Одрин, Министерството на външните работи заявява, че не е съгласувало речта на генералния консул Васил Вълчев и отмяната на участието на танцовия състав. Това се посочва в съобщение на пресцентъра на външно министерство.

от БТА
преди 2 години
Чете се за: 00:28 мин.
У нас
​МВнР е поискало обяснения за отменената културна програма за 3 март в Одрин

В съобщението се припомня, че в посолството ни в Анкара беше проведен прием на 1 март с представителство на най-високо ниво от приемащата държава начело с вицепремиера Фикри Ъшък. В Генералното консулство в Истанбул на 2 март близо 600 души уважиха тържествата по случай националния ни празник, които завършиха с голямо хоро. МВнР е изискало обяснения от генералния консул Васил Вълчев.

"В памет на загиналите на 1 март турски войници в операция "Маслинова клонка", на 3 и 4 март в Република Турция са били отменени всички културни прояви, а в джамиите са отслужени заупокойни литургии, затова съгласно дипломатическия протокол реших да призова за минута мълчание и да отменя културната програма. По отношение на боевете на Шипка призовах единствено за почитане на паметта на загиналите наши сънародници", е аргументирал решението си Вълчев, цитиран в съобщението.

Всички обстоятелства ще бъдат изяснени в следващите дни в тясна комуникация с Вълчев.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени