НОВИНИ

МВнР: Постъпили са два сигнала за бедстващи български семейства в Гърция

Вследствие на пораженията от циклона "Нефели" в Северна Гърция в Генералното консулство на България в Солун до този момент са постъпили два сигнала за бедстващи български семейства и осем обаждания на българи с цел информиране за обстановката, съобщиха от МВнР.

bnt avatar logo
от БТА
17:08, 27.06.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
мвнр постъпили два сигнала бедстващи български семейства гърция

ГК-Солун се е свързало своевременно с гръцките власти, за да бъде оказано съдействие на нашите сънародници. В резултат на предприетите съвместни действия от страна на МВнР, дипломатическата ни мисия в Гърция, отдела за международно сътрудничество на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР и гръцката Противопожарна служба, едното семейство е евакуирано, а за другото е установено, че не е необходимо да бъде транспортирано спешно, поради успокояване на метеорологичната обстановка. По последни данни днес и двете семейства пътуват обратно към България, се уточнява в съобщението.

Към момента метеорологичната обстановка е най-сериозна в районите на Волос, Лариса и Халкидики, където има информация за наводнения и нанесени материални щети. По данни на местната Противопожарна служба през последните 24 часа в тези райони са получени множество сигнали за изпомпване на вода от сгради, както и за транспортиране на бедстващи.

Всички български граждани, които имат нужда от съдействие или биха искали да подадат сигнал за техни бедстващи близки, могат да сигнализират на дежурните телефони на ГК-Солун - +30 2310 829 210 и +30 2310 869 510 и на посолството ни в Атина - +30 210 67 48 105, 106, 107. На сайта на МВнР са публикувани и препоръки за наши сънародници, пътуващи или намиращи се на територията на Гърция: http://www.mfa.bg/bg/events/63/2/7148/index.html

Дирекцията "Ситуационен център" на МВнР наблюдава непрекъснато ситуацията в Гърция и е в постоянна готовност да окаже съдействие на изпаднали в беда български граждани. Дирекцията приема денонощно сигнали за съдействие на телефон: 02/948 24 04 и имейл: crisis@mfa.bg. МВнР препоръчва на всички граждани, пътуващи за чужбина, да се регистрират в услугата "Пътувам за..." на следния адрес: http://www.mfa.bg/120/patuvamza.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частично бедствено положение е обявено в три Ивайловградски села
Частично бедствено положение е обявено в три Ивайловградски села
Русия обмисля ответни мерки срещу американските мита
Русия обмисля ответни мерки срещу американските мита