МВнР също приветства Стратегията за Западните Балкани

Министерството на външните работи на Република България приветства Стратегията за Западните Балкани. Редица от нашите идеи намериха място в нея, съобщава пресцентърът на ведомството.

от БТА
преди 2 години
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
МВнР също приветства Стратегията за Западните Балкани

В документа се признава стратегическото значение на региона за Европа. Именно за това полагахме усилия да върнем региона в дневния ред на ЕС, което се случи за първи път от 15 години насам. След срещата на върха в Солун през 2003 г. сега за първи път през май т. г. България ще събере всички лидери на Европа и региона, за да тръгнем по-бързо заедно към общата ни цел, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че Стратегията се отнася до всичките шест държави, които следва да ускорят реформите и да изградят добросъседски отношения. Напредъкът ще продължи да се основава на индивидуалните постижения на всяка отделна страна, т. е. нито една държава, която е готова, няма да се налага да изчаква друга.
Държавите от региона разполагат с ясна времева перспектива. 2025 г. е амбициозна цел, чието изпълнение изисква мобилизация за решителни реформи в ключови области на политическия, икономическия и обществения живот.

България е особено удовлетворена, че с днешната Комуникация Европейският съюз ясно заявява готовността си да окаже допълнителна подкрепа за успеха на реформите и подобряването на живота на гражданите. Това е и категоричната българска позиция, която страната ни защитава последователно.

Приветстваме и готовността на ЕК да подкрепи държавите от Западните Балкани с шест нови инициативи за засилване на върховенството на закона, сигурността и за миграцията, социално-икономическото развитие, транспортната и енергийната свързаност, дигиталния дневен ред и отпадането на роуминга, както и за добросъседските отношения, посочват от МВнР.

Топ 24
Най-четени