COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

МВР ще засили мерките за сигурност преди абитуриентските балове

Засилени мерки за сигурност преди абитуриентските баловете. От МВР заявиха, че ще направят необходимото празненствата да преминат нормално въпреки съвпадението с евроизборите. Най-много балове в София се очакват на 24 и 26 май. От "Пътна полиция" предупредиха, че ще има засилено видеонаблюдение. До момента на територията на София 128 училища са заявили, че ще изпращат абитуриенти.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:41, 22.05.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Тази година колите на абитуриентите в София няма да се ескортират от полицията. Според Пътна полиция този тип мерки за сигурност не респектират достатъчно шофьорите и празнуващите. За сметка на това ще има засилен видеоконтрол, включително и в бус лентите. На всички възлови кръстовища ще има мотопатрули, които при нужда ще накъсват колоните от автомобили.

Комисар Любомир Костадинов, зам.-началник на отдел "Пътна полиция": Ние знаем, къде се събират и правят най-много нарушения. Хора, които смятат, че няма да бъдат забелязани, това няма как да стане."

От полицията напомниха, че на нарушителите ~може да бъде съставен акт до 3 месеца след установяване на нарушението.

Инспектор Мария Ботева, ,,Пътна полиция": Да не се показват демонстративно през прозорци, люкове.

Комисар Любомир Костадинов, зам.-началник на отдел "Пътна полиция": В моята практика има деца, които не можаха да стигнат до баловете, защото висяха по вратите, не изпълниха нашите разпореждания. Имаме в годините такива, които са падали от автомобилите."

Миналата година по време на баловете са регистрирани около 400 нарушения. В повече от половината случаи глобата е била заради шофиране без предпазен колан.

От МВР увериха, че провеждането на евроизборите няма да пречи на празнуващите.

Гл. инспектор Красимира Стоядинова, отдел „Охранителна полиция"в СДВР: Ще бъде засилена охраната във връзка с изборните места и мисля, че няма да имаме проблем паралелно да се осигурят и двете мероприятия без нарушения."

Алкохолът в София в изборния ден и в деня за размисъл ще бъде разрешен заради съвпадението на вота с абитуриентските балове. Дали това ще важи и за останалата част на страната трябва да реши всяко кметство.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Финансов експерт: Цените на стоките и услугите в България се изравняват с ЕС
Финансов експерт: Цените на стоките и услугите в България се изравняват с ЕС
Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовата връзка България - Гърция
Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовата връзка България - Гърция