НОВИНИ

МВР създава център за борба с трафика на хора

Новото звено ще координира дейността на всички дирекции в МВР, които се занимават с бежанските проблеми. Засилени мерки срещу нелегалните имигранти у нас - и в столицата и по границата. Предвижда се полицейските акции да станат периодични, да се засилят патрулите и видеонаблюдението. В София полицията задържа на ден между 50 и 150 чужденци без документи предимно от Афганистан и Пакистан. Ето защо , до дни, към МВР ще заработи Център за борба с трафика на хора, съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова. По молба на столичния кмет Йорданка Фандъкова, в рисковите райони на града и около джамията ще има постоянно полицейско присъствие. Въпреки че в момента от СДВР не отчитат увеличение на случаите с нелегални мигранти, вътрешният министър Бъчварова съобщи за риск от по-голяма бежанска вълна към България.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Николай Минков, Петър Георгиев
19:03, 03.08.2016
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Новият център за борба с трафика на хора ще координира дейността на отделните дирекции в МВР, които в момента се занимават с бежанския поток. Дейността на бъдещото звено разясни след днешното правителствено заседание вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Румяна Бъчварова - министър на вътрешните работи: "Ще влязат представители на отделните дирекции и отдели, които работят по борбата с ограничаването на трафика на бежанци. И ще могат, всъщност, много по-бързо и в координация да действат, да анализират информацията и да действат."

Бъчварова допълни, че по линия на помощта,поискана от страната ни от Фронтекс, съвсем скоро у нас ще пристигнат 60 полски офицери, които ще помагат при охраната на българо-турската граница.

Само за последното денонощие в спецакция, която започна късно снощи, от столичната полиция съвместно с Изпълнителна агенция автомобилна администрация, пожарната и агенцията по безопасност на храните, задържаха 65 нелегални мигранти в района на Лъвов мост и джамията.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Помолих специално в тези зони да има постоянно полицейско присъствие.Министър Бъчварова пое ангажимента и веднага се разпореди, така че от днес вече има такова присъствие. И също така очаквам и пост на жандармерията, за да може гражданите, които преминават да са по-спокойни.

Спецакциите ще станат ежедневие.

Румяна Бъчварова: Тези операции ще се провеждат периодично, за да може да ограничим максимално хората, които нелегално преминават през територията на страната.

Предстои да бъде разширен и обхвата на видеонаблюдението в София.

Йорданка Фандъкова: Имаме над 2 хиляди камери. Около 400 обекта са обхванати от видеонаблюдението. И това са ключови, знакови места - рискови места.

От СДВР увериха, че правят всичко възможно за овладяване на проблема с бежанците в София. Казват, че имат ресурс да реагират почти мигновено след като в центъра за видеонаблюдение бъдат засечени съмнителни хора и пакети по улиците.

Целият ресурс на столичната дирекция е ангажиран по линия на бежанската вълна, както ви казах, ежедневните специализирани акции не са съсредоточени само в централна градска част, а в цялата столица като наблягаме също така в отдалечените квартали, където има ромско население.

БНТ потърси мнението и на хора живеещи в най-рисковия район на София - Лъвов мост. Те не бяха особено притеснени, но категорични, че трябва да има засилени мерки за сигурност.

Марин СТефанов: Трябва да има някакъв контрол, тези хора, които идват тук, тези мигранти, не се знае какви са, що са, в крайна сметка това е работа на полицията, на контролните органи.
Ангел Михалев: Бях свидетел само как един полицай догони един, събори го на земята и му сложи белезници. Много бързо отреагира, за части от секундата като американските полицаи
Галя Русанова, жител на квартала: Много силно е присъствието арабскотоВие лично притеснена ли се чувствате? Не

Освен Лъвов мост за рискови зони в София се считат районът на градската баня, ул. Пиротска около Халите и квартал Овча Купел където е центъра за настаняване на бежанците.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова система на трениране създаде българинът, станал най-силен мъж на Америка
Нова система на трениране създаде българинът, станал най-силен мъж на Америка
В Русе изоставени частни имоти стават сметища
В Русе изоставени частни имоти стават сметища