НОВИНИ

Български и румънски полицаи заловиха телефонни измамници

Само седмица след сформирането си, спецотрядът за борба с телефонните измамници от търновската дирекция на МВР разби три групи, които са измъкнали от жертвите си около 50 хиляди лева. Някои от задържаните са действали от Румъния.

bnt avatar logo
от Йовка Драганова
16:30, 28.04.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

От началото на годината във Великотърновска област са извършени 16 телефонни измами. Разкритите са три. Една от разбитите групи е задържана, след като се прибирали в България, за да реализират измама за 13 хил. лева.

Гл. инспектор Илиян Личев - ОД на МВР Велико Търново: Голяма част от измамниците, които извършват тези престъпления на територията на България, всъщност ги извършват от територията на Румъния, използвайки техни СИМ-карти - румънски.

За залавянето на въпросната група нашите полицаи са работили с румънските си колеги. В повечето случаи обаче задържаните са, така наречените мулета. Измамниците ги набират по обяви за работа и обикновено „мулетата" не познават работодателите си.

Гл. инспектор Илиян Личев - ОД на МВР Велико Търново: И неслучайно лицата, които извършват измами, изпращат мулетата да вземат парите, защото по този начин те си ограничават размера на печалбата, но за сметка на това прехвърлят отговорността.

Така мулетата поемат цялата наказателна тежест при залавяне. Според полицаите, сега най-популярна е схемата, при която измамниците се представят за служители на реда, търсещи съдействие за залавяне на измамници. В обръщение са и всички познати досега схеми, включително и такива, при които се завличат и различни институции. Затова от полицията призовават всеки при най-малкото съмнение за измама да звъни на дежурните телефони в районните управления на МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск на двудневна визита в Египет
Папа Франциск на двудневна визита в Египет
​Водата във Варна поскъпва от 1 май
​Водата във Варна поскъпва от 1 май