НОВИНИ

Мюсюлманите в България избират нов главен мюфтия

Кандидат за главен мюфтия е Мустафа Хаджи. По време на избора може да бъдат предложени и други кандидатури.На конференцията присъстват близо хиляда делегати от общо имащи право на глас малко над 1200.

Айше Сали
от Айше Сали
13:05, 24.01.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
Мюсюлманите в България избират нов главен мюфтия

Ведат Ахмед е кандидат за председател на Висшия мюсюлмански съвет (това е колективният орган на вероизповеданието).

Сред гостите са бившият лидер на ДПС Лютви Местан и Хюсеин Хафъзов, който напусна парламентарната група на движението заедно с него.

От триумвирата на ДПС присъства Мустафа Карадайъ заедно с депутати и евродепутати от ДПС. Той определи доклада на Главния мюфтия като добър. Пред медиите г-н Карадайъ каза, че това е мястото за всички, които са част от мюсюлманската общност в България и призова политическите въпроси да бъдат задавани в пленарната зала на парламента.

;
Исмаил Джамбазов, преподавател по ислям: Мюсюлманинът не може да бъде терорист. Терористът мюсюлманин трябва да воюва по най-мъдрия начин, против разни анти-ислямски секти. Трябва да изградим в сърцата си не телени мрежи, а непробиваеми железни стени против проникването на псведоислямски влияния в нашата страна.

Ведат Ахмед, заместник-главен мюфтия: Лесно е да се каже 5 години. Но не е било толкова лесно за хората, които служиха за благото на мюсюлманското изповедание. Всеки от вас го знае от опит. Особено когато определени среди кроят такива планове за обсебване или навредяване, за които дори Шейтанът не може да се сети.
;

Към конференцията има и засилен медиен интерес. Главният секретар на мюфтийството заяви, че са акредитирани журналисти от Ройтерс, Франс прес, Дойче веле и медии от Турция.

Сред официалните гости беше и посланикът на Турция Сюлейман Гьокче.

Мюсюлманската конференция у нас беше уважена от главните мюфтии на Румъния и на Гърция, тук беше и заместник-главният мюфтия на Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крадци от провинцията гастролират в столицата
Крадци от провинцията гастролират в столицата
Варна ще има игрище за плажен футбол
Варна ще има игрище за плажен футбол