COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Мюсюлмански духовници подкрепят идеята за стандарти при обучението на имами

„Държавата трябва да изпълни задълженията си към мюсюлманската общност в страната, за да се избегне напрежение сред ислямските духовници у нас. Заради липсата на финансиране имамите напускат страната и така се създава възможност за проникване на проповядващи радикален ислям.“ - така районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед коментира готвените промени в законите за вероизповеданията и образованието. Военният министър Красимир Каракачанов заяви преди дни, че те ще бъдат внесени в Министерския съвет през следващата седмица, защото има опасения от засилване на радикализацията на мюсюлманите в някои градове от страната и в Родопите.

от БНТ
18:21, 30.09.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Кърджали е районът с най-голям брой мюсюлмани у нас и с най-голям брой мюсюлмански духовници. Районният мюфтия Бейхан Мехмед отговаря за всичките над 240 джамии и за това какво се случва в тях. Според него в Родопите няма признаци за радикализация на мюсюлманската общност.

Бейхан Мехмед, районен мюфтия на Кърджали: Крайни, радикални елементи в Родопите не се виждат. Друг е въпросът, че хората в Родопите се интересуват от религия и това ни радва.

Мюсюлманските духовници подкрепят идеята обучението на имами по утвърдени от Министерството на образованието програми. Според Бейхан Мехмед сега лицензирането на духовниците след изпит се извършва от Главното мюфтийство.

Бейхан Мехмед, районен мюфтия на Кърджали: Във връзка със задълженията и назначаването на имамите Главно мюфтийство прави възможното. И във връзка с тези тестове за лоялност по същия начин на годината веднъж или два пъти имамите решават тестове.

Финансирането от чужбина на мюсюлманското вероизповедание у нас вече е спряно, след като служебният кабинет на Огнян Герджиков не поднови протокола за сътрудничество между българската Дирекция по вероизповеданията и турската „Дианет вакфъ“. Така Главно мюфтийство беше лишено от близо 70 процента от бюджета си.

Бейхан Мехмед, районен мюфтия на Кърджали: От една страна се спира финансирането от чужди държави, а от друга страна държавата, при условие, че обещава финансиране - до момента все още няма такова финансиране.
БНТ: От колко месеца имамите в кърджалийско не са получавали заплати?
Бейхан Мехмед, районен мюфтия на Кърджали: От няколко месеца насам, или това са три месеца.

Бейхан Мехмед напомня, че държавата трябва да изпълни задълженията си за финансиране на вероизповеданието, защото младите имами вече напускат страната и така се създава възможност на тяхно място да се появят изповядващи радикален ислям духовници.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Няма опити за преминаване и нарушения на българо-турската граница
Няма опити за преминаване и нарушения на българо-турската граница
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. Васил Левски
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. "Васил Левски"