НОВИНИ

​Мъж от Велико Търново е един от малкото останали майстори на гайдарски чанти

Мъж от Велико Търново е един от малкото останали майстори на гайдарски чанти у нас.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
09:32, 04.03.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Заради любовта си към фолклора, преди години Стефан Дичев започнал да свири на гайда. Казва обаче, че задължителна част от визията на гайдаря е чантата от ярешка кожа. И въпреки, че технологията на изработката ѝ е на векове, се оказало, че у нас почти не са останали хора, които да я практикуват.

Стефан Дичев - гайдар: "Това си е овчарска торба да си носиш в нея гайдата. Кожата се прави по този начин, за да може да влиза гайдата вътре и се сглабя, всяко нещо се пришива към другото, тези краченца се въртят, вплитат се, изрязват се и е много трудно докато ги направиш."

Стефан разказва, че направата само на една чанта му отнема месеци. За декорацията ѝ се използват цветни мъниста, с които се изобразяват различни картини, тотеми и амулети, за които се вярва,че предпазват собственика ѝ от зли очи.

Стефан Дичев - гайдар: "Това е реброто, което се резбова, а на него се слагат определение орнаменти. Овчарите са правили резби тя се води и такава овчарска резба и са се слагали определени знаци."
Атанас Пеев - гайдар: "Ето това е моята чанта. Пинджото, реброто те са си основни елементи - сложих си името на селото, инициалите, овена, понеже моят дядо е бил кехая. Тук пък съм преплел чановете с кръста."

Чанти на майстор Стефан Дичев носят гайдари по целият свят. А той самият казва, че въпреки удобствата на съвременните технологии, старите български занаяти не бива да бъдат забравяни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Някой трябва да понесе отговорност за сделката с ЧЕЗ
Корнелия Нинова: Някой трябва да понесе отговорност за сделката с ЧЕЗ
Анонимно дарение за позлатяване на кубетата на Патриаршията на Царевец
Анонимно дарение за позлатяване на кубетата на Патриаршията на Царевец