НОВИНИ

Работникът, който загина при падане в асансьорна шахта, вероятно се е подхлъзнал

Строителен работник загина на място при трудова злополука в София. Той е паднал от 10 метра височина в асансьорна шахта на новострояща се сграда на булевард "Александър Малинов". Мъжът е на 39 години и е работил без трудов договор. Оказва се, че строителният сектор е сред най-рисковите - в него има най-много случаи на трудови злополуки. Инспекцията по труда е установила 19 хиляди нарушения от началото на годината.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
15:38, 01.12.2016 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

До фаталния инцидент се е стигнало в следствие на необезопасен терен. Вероятно работникът се е подхлъзнал по време на работа и е пропаднал в шахтата.

Фаталният работен ден за строителната бригада започва нормално в новостроящата се сграда в квартал Младост. 4-ма души са били на строителната площадка, когато колегата им се подхлъзва и пада в отвор на шахта от последния етаж. Очевидци на инцидента твърдят, че мястото е било обезопасено.

"Обезопасено е, въпреки това той е голям мъж- 140 килограма, не го издържа парапета."

От строителната фирма, отговорна за инцидента отказаха да коментират случая пред камерата ни. Според проверката на експертите от инспекцията по труда обаче отворите на асансьорната шахта са били необезопасени. Това е и причината за смъртта на работника.

Инж. Галина Винарска, инспекция по труда София: "В момент в който са изнасяли стъклопакет, който е с дължина 2 метра. при отвор един метър на вратата е трябвало да се направи една неудобна маневра, в резултат на което се хлъзга човекът и в необезопасеното естествено отворче пропада и пак казвам пада от някъде 10 метра височина."

До две седмици от Трудовата инспекция ще решат какъв да бъде размерът на санкцията на строителната фирма, допуснала фаталните пропуски в обезопасяването на сградата и работниците си. Максималният размер, който може да се наложи по трудовото ни законодателство е 10 хиляди лева. Отделно ще бъде наложена санкция за това, че работникът е нает без трудов договор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Депутатите приеха на второ четене държавния бюджет
​Депутатите приеха на второ четене държавния бюджет
Арестуваха наследника на Фиат, след като инсценира отвличането си
Арестуваха наследника на Фиат, след като инсценира отвличането си