COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Мъже ще бягат на високи токчета

За пети път България се включва в международната кампания "Извърви километър в нейните обувки". Идеята е мъже да обуят дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху проблема с насилието над жени. В София инициативата ще се проведе пред НДК в 11 ч.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова Цанка Николова
09:36, 18.03.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Всички те са около нас. Всеки ден се разминаваме с тях, но дори не подозираме, че са жертва на домашно насилие. Често пъти си представяме, че ще видим синина на окото и така ще познаем жената, която е малтретирана. Това обаче рядко се случва.

Надя Кожухарова: "Жените полагат много усилия да прикриват домашното насилие, защото истински много се срамуват. И те минават през процес на страдание и на вътрешна борба преди да решат да разкрият това, че са жертви на насилие".

Тормозът променя отношението към самия теб, отношението към света, към другите хора. Нарушава самоуважението ти, а след това и доверието към хората. Опитът на Надя показва, че повечето от насилниците са израснали в агресивни семейства и са приели този модел на поведение. Те не са научени да бъдат толерантни към другите.

Надя Кожухарова: "Насилието е породено от неумението да разбираш другия, от неумението да поставяш интересите на другия в определени ситуации над твоите интереси, от неумението да проявяваш емпатия, подкрепа и от неумението да въздържаш агресивните си импулси. Всъщност насилието говори за една голяма незрялост.

Тормозът не е само физически и не се среща само вкъщи, а е навсякъде около нас. Затова съветът на специалистите към всички жени е да не си затварят очите, да не търпят и да съберат достатъчно кураж, за да сложат завинаги край на тази страница от историята на живота си.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината