НОВИНИ

Мъжете, нахлули в Роженския манастир, търсили скрито имане

Продължава издирването на мъжете, които снощи нахлуха в Роженския манастир. Нападателите завързали свещеника, който бил сам в светата обител и започнали да претърсват за антични ценности. Единственото, с което си тръгнали обаче е телефонът на свещеника. Полицията започна издирването им още снощи.

bnt avatar logo
от Миглена Медарова
12:15, 19.09.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Крадците са счупили 11 от общо 20 камери за видеонаблюдение, но записите се съхраняват и разследващите са установили, че маскиран е бил само един от крадците. От полицията все още не уточняват колко на брой са били крадците.

Някои от мъжете са били на входа на манастира, за да пазят, а останалите са влезли и са нападнали свещеника, който бил сам. Предполага се, че крадците са посетили преди няколко дни манастира, за да проучат терена.

гл. инс. Борислав Щурков- нач. РПУ Сандански: Носели ли са средства за разбиване на стената. Оказвано ли е насилие върху свещеника? Няма наранявания по него, но е бил неутрализиран, за да не попречи.

Според кмета на село Рожен крадците не са от района. Местни жители разказаха, че от години в района има легенда за скрито имане в манастира.

Крадците са разкопали зазидан прозорец, надявайки се да намерят скрито имане, такова не са намерили обаче.

Те са имали някаква цел, това не е, нещо да търсят. Какво според вас? Пари те не търсят, нещо друго, щом са копали в стената.

Ценните икони, които се съхраняват в манастира, не са откраднати. Няма информация да са взети и пари от касата с даренията.


;

Една от версиите е, че крадците предварително са научили, че игуменът на манастира е в чужбина. Нападнатият свещеник е от Хаджидимовския манастир и е бил изпратен по заместване в Рожен. От Министерството на културата съобщиха, че ще извършват проверка дали са нанесени щети на недвижимата културна ценност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лозан Панов със забележки към качеството на законотворчеството на парламента
Лозан Панов със забележки към качеството на законотворчеството на парламента
Парламентът прие годишните доклади на ВКС за 2016 и 2017 г.
Парламентът прие годишните доклади на ВКС за 2016 и 2017 г.