НОВИНИ

МЗХГ: Има промяна в начина на субсидиране на животновъдите

Млекопроизводителите, които имат малки ферми получават субсидии по специална схема, а при планинските ферми няма изискване за реализация на млякото. Това увери в "Денят започва" Силвия Василева - началник отдел "Животновъди" в Министерството на земеделието, храните и горите.

bnt avatar logo
от БНТ
07:55, 26.01.2018
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Силвия Василева, нач. отдел "Животновъдство" в МЗХГ: За първи път имаме две схеми за планински райони, където е отчетен този труден характер. И затова двете схеми са разделени като е отчетено допълнително и размера на стопанствата. Едната схема е за малките дребни стопанства като целта беше тези хора наистина да останат там на място, защото там фермерството е по-разпокъсано и подпомагането се дава на ферми, които отглеждат от 5 до 9 крави. Там няма реализация на мляко, а е на глава, и това е схема, която се прилага за първи път. При втората планинска схема тя е за стопанства от 10 и повече животни и там наистина реализацията е 1500 кг - тук дори сме отчели онази част от млякото, която фермерите използват за изхранване на животните, т.е. приспаднали сме тази част на млякото. През 2017 г. за първи път се прилагат тези схеми.
;

Повод за думите ѝ е протеста на фермери от Източните Родопи заради ниски изкупни цени на млякото и неизплащане на субсидии. В момента у нас се подпомагат 12 хиляди животновъди. Те могат да получат подкрепа чрез 7 варианта за изкупуване, уточни Василева. Не е задължително продукцията да се продава като мляко, може и като млечни произведения, като има таблица за преизчисление на литрите мляко, вложени в сирене или кашкавал.


Силвия Василева - началник отдел "Животновъди" в Министерството на земеделието, храните и горите: - Един животновъд, който има 15 крави по-малко пари ли ще получи, от колкото по старата схема? Не, няма да получи по-малко, защото в контекста на това, което казаха животновъдите, че те искат допълнително плащане трябва да подчертаем, че през 2017 г., те не получават само това подпомагане по директните плащания. Те получиха деминимис, още подпомагане по една извънредна схема, която бе одобрена на ниво ЕС за всички държави членки. На глава ставката, която се получи като комулираме всичките тези държавни помощи, за които казвам плюс тази за преотстъпване на акциза върху газьола. Ставката варира от 290 лв. на глава до 850 лв. в зависимост от това по коя схема кандидатства фермера. Дали животните му са стокови или са под селекционен контрол.
;

Има промяна в начина на субсидиране на животновъдите. Като тази промяна беше споделена с бранша - каза още Силвия Василева. Тя обясни, че европейското законодателство изисква, ако се направи някаква промяна в схемите за директни плащания това да бъде обявено в ЕК - нотифицирано. Срокът беше месец август 2016 г. и промените са направени приз 2016 г.

Преди този срок в земеделското министерство беше направено едно широко обществено обсъждане, където бяха представени всички промени в обвързаната подкрепа, която касае не само животновъдството, но и растениевъдството. В резултат на тази дискусия възникнаха спорни въпроси по отношение на това каква трябва да бъде реализацията на млякото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо се покачва цената на бензина?
Защо се покачва цената на бензина?
Управляващите партии в Румъния гласуват състава на новото правителство
Управляващите партии в Румъния гласуват състава на новото правителство