НОВИНИ

Българка в САЩ: 11 септември значително промени американците

На 11 септември американците изгубиха чувството си за непобедимост, каза пред "По света у нас" българка, която живее от 25 години в Ню Йорк. Деси Кисиленко е в града и по време на атентатите от 11 септември. Днес тя споделя, че страната се е променила значително след нападението и едва ли някога ще се върне към свободата отпреди него.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:34, 11.09.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Деси Кисиленко пази в сърцето си една тъжна и една смешна история за 11 септември. Смешната е свързана със съпруга й - Анри Кисиленко, психиатър, с когото този ден пътуват към работа с кола и чуват по радиото за нападенията. Той пристига на визитация в психиатричната клиника, където работи, със закъснение.

Деси Кисиленко, българка в Ню Йорк: И шефът му го гледа и казва - какво, пак ли закъсня. И мъжът ми казва - знаете ли какво, имаше много трафик и освен това в Манхатън кулите са ударени, едната вече е паднала, Пентагонът също е ударен... И усеща как на колегите му очите им стават големи и казва - знам какво си мислят - още един психиатър загубихме и мина на страна на хората с проблеми. Разбира се, след това включват телевизора и виждат, че всичко това е истина. Просто да ви покажа колко сюрреалистично и абсолютно невъзможно беше на хората тук да приемат, че всичко това се случва.

Тъжната история на Деси е от следващия ден. Налага се да отидат със съпруга й до спешен център.

Деси Кисиленко, българка в Ню Йорк: Спешният център беше пълен с хора, покрити с един сив прах отгоре додолу, с едни празни очи, които не бяха комуникативни по никакъв начин. Хората бяха ходили пеша, за да излязат от Манхатън, който беше един затворен град, никакви превозни средства не влизаха и не излизаха, тоест, те са ходили по около 20 часа пеша, за да се приберат в къщите си, но този шок ги беше направил напълно некомуникативни.

Преди 11 септември Деси и Анри са живели 11 години в Съединените щати и отчитат огромната промяна, настъпила след този ден. Дотогава се радвахме на изключителната свобода, казва Деси - дори като това да влизаме в страната, идвайки от Европа само с шофьорски книжки.

Деси Кисиленко, българка в Ню Йорк: Американецът вече не се чувства непобедим. Във всеки един американец има една малка част, която е полицай - гледа наоколо има ли нещо опасно, някой нещо прави ли, което не би трябвало да се прави, нещо съмнително става ли. Държавата стана по-полицейска, по-различна и едва ли някога ще се върне това, което беше.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подписка срещу застрояването на зелени площи в Младост
Подписка срещу застрояването на зелени площи в "Младост"
Няма пострадали хора след земетресението в Македония
Няма пострадали хора след земетресението в Македония