НОВИНИ

Задържаха предполагаем член на "Ислямска държава" на българската граница

Издирван от „Интерпол“ за тероризъм предполагаем член на „Ислямска държава" е задържан на българската граница на път от Сирия за вътрешността на Европа. Окръжният съд в Хасково разгледа марката му за неотклонение и остави мароканеца Науфал Захри в ареста.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
18:01, 12.02.2018
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Науфал Захри е подготвял, финансирал и набирал членове за терористичната организация "Ислямска държава". Той е определян като лоялен член на организацията и като такъв се е предвижвал в Сирия с оръжия и експлозиви.

Задържан е до свиленградското село Сладун на 12 януари. По време на задържането му е бил в група с 27 сирийски граждани. Той е представил фалшиви сирийски документи за самоличност. Задържан е за един месец в лагера в Любимец. През това време е установена истинската му самоличност - че е гражданин на Мароко и се издирва за терористична дейност.

Обвиненията срещу 35-годишният Науфал Захри са повдигнати от Апелативната прокуратура към съда Рабат в Кралство Мароко. Той е издирван за членство в „Ислямска държава“ и подготовка, финансиране и набиране на членове на терористичната организация.

Павел Жеков, прокурор: В самите документи, в заповедта за задържане е посочено, че лицето е лоялен член на ИС и е особено опасен. За него е описано, че се движи въоръжен с автомат калашников, че има колан с боеприпаси около себе си и че гранати и така нататък.

В съдебната зала Захри отрече да е терорист. Каза, че е живял в Сирия 4 години със семейството си. В момента съпругата му и децата му са Мароко.

Науфал Рашид Захри: Знам, че ме търсят в Мароко. Техните служби, но не бях сигурен. Затова дойдох и влязох в България нелегално. Издирват ме защото живях в Сирия. Там живях нормално със семейството ми. Издържах се с търговия.

Според служебния защитник, Захри знае, че е бил издирван. Обвиняемият категорично не иска да бъда връщан в Мароко. По повдигнатите обвинения там го грози присъда от 30 години лишаване от свобода.

Антон Попов, адвокат: Страхува се да не бъде убит в затвор в Мароко. Той не иска да бъде екстрадиран там, иска да остане тука. Даже доколкото разбирам иска да бъде осъден в България и да лежи тук.

В ареста мъжът ще остане за срок до 90 дни. През това време трябва да пристигне искането от властите в Мароко за екстрадиция до дни, но той поиска да остане в страната ни, тъй като се страхува за живота си.

;

Интерпол има информация и следи движението на члена на Ислямска държава, като началната му точка е градът е Ал Маядин, близо до границата с Ирак. Мъжът е принадлежал към структурата "Военни лагери в ИД". Според информацията, с която разполагат българските власти той се е придвижвал в Сирия, като е носил колан с експлозиви, гранати и други оръжия.

Арабистът Владимир Чуков предполага, че след разбиването на структурите на Ислямска държава, Захри нелегално е преминал в Мароко и заради това, че там е осъществявал терористична дейност има издадена заповед за арест. В последните три месеца се наблюдава осезаемо придвижване на членове на ИДИЛ през Турция за Скандинавието, каза още проф. Чуков:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР се превръща в енергийно ФБР
КЕВР се превръща в енергийно ФБР
Инициатива за спортни колички за баскетболния отбор на хора с увреждания
Инициатива за спортни колички за баскетболния отбор на хора с увреждания