НОВИНИ

На Бузлуджа хиляди почетоха гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Хиляди българи от цялата страна се събраха на връх Бузлуджа, за да отдадат почит на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, загинали преди 150 години. Членове на дружество "Традиция" възстановиха събитията от лятото на 1868 година. Честването се проведе под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
20:22, 14.07.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

След прехвърлянето си на българския бряг Хаджи Димитър,Стефан Хараджа и четата им изминават за 12 дни над 160 км, като още от първия ден на родна земя потери от башибозук се надпреварват в нейното преследване.

По пътя към Стара планина четата води 5 тежки сражения, в които загиват 90 души.


;

Последните трисетина души, начело с Хаджи Димитър на 18 юли стигат Бузлуджа където са обградени от от 700 души турски части. Сражението продължава повече от три часа, но четниците се бият геройски. В яростния бой пада убит, едва на 28 години и Хаджи Димитър.

Красимир Карачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Тези хора,положиха костите си за да я има съвременна България.Тези хора, обединени от българската идея, положиха живота си не да бъдем днес разделени, противопоставени и един-друг да се гледаме накриво. Те си мечтаеха за друга България. За една България, в която ние българите ще бъдем единни, след като извоюваме свободата си. И това не трябва да го забравяме.

Делото на Хаджи Димитър и Съефан Караджа е символ на саможертвата на българския народ и стремежа му към независим и достоен живот -заяви директорът на Национален музей "Шипка - Бузлуджа".

Д-р Чавдар Ангелов - директор НПМ "Шипка-Бузлуджа": Днес повече от всякога трябва да проумеем ,че запазването на националното ни единство, съхраняването на националната ни идентичност като българи и историческата памет за славното и изпълнено с немалко премеждия и превратности минало на нашия героичен народ - са единствената гаранция за бъдещия просперитет на българите.

По случай годишнината Министерството на транспорта валидира и юбилейна пощенска карта "150 години от организирането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наши лекари направиха сложна операция за отстраняване на тумор на бременна жена
Наши лекари направиха сложна операция за отстраняване на тумор на бременна жена
Франция отбеляза националния си празник ​с традиционен пищен парад
Франция отбеляза националния си празник ​с традиционен пищен парад