НОВИНИ

На избори ще гласуваме не от 6, а от 7 часа сутринта

Изборният ден в страната ни ще започва в 7 часа, а не както досега в 6- това решиха депутатите от правната комисия в Парламента. Причината - статистиката показвала, че между 6 и 7 сутринта гласуват много малко хора.Ще продължи да се дебатира обаче крайния час на изборния ден.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:12, 18.04.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

На този етап депутатите запазиха 13- часовия изборен ден. Така вместо от 6 до 19 часа плюс още един час допълнително, ако има чакащи пред урните, ако промените в изборния закон минат, вече ще се гласува от 7 до 20 часа плюс още час до 21 за чакащите на опашка гласоподаватели.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обаче каза, че не би се противопоставил и на хипотезата изборният ден да бъде само 12 часа- от 7 до 19.Това според него също е добър вариант като ще има време да гласуват всички избиратели и няма да се забави обработката на протоколите.Предложението обаче ще се обсъжда в Пленарна зала, където се очакват и дебати.

Данаил Кирилов - председател на правната комисия в НС: Действително подкрепяме и аргументите, които са от техническа страна, че ако увеличим с един час часа за приключване на изборния ден от седем на осем часа това ще оттласка назад във времето старта пък на преброяването на бюлетините и подготовката на изборните протоколи. Ние не искаме да налагаме каквото и да е било едностранно решение, затова вдигаме темата за дебат.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След трусовете в Еквадор и Япония
След трусовете в Еквадор и Япония
Задръствания на Аспаруховия мост във Варна заради ремонт
Задръствания на Аспаруховия мост във Варна заради ремонт