На какво се дължи ръстът на инфаркти по празниците?

Бум на инфактите по Коледа и по-малко през новогодишните празници. Тежките трапези и студеното време са проблем за хората, които имат сърдечно-съдови проблеми. Към тези фактори като се прибави и мръсния въздух в големите градове, кардиологиите се препълват. За това говори в студиото на "Денят започва" кардиологът доц. д-р Сотир Марчев.

от БНТ
преди 3 години
Чете се за: 01:09 мин.
Животът

Има световна статистика, според която на връх Коледа и Нова година сърдечно-съдовата смъртност се качва. Най-малко 4-5% смъртността по празниците е по-голяма, отколкото в работните дни. Сред обяснунията за това са били преяждането, препиването, стресът, дежурните лекари, студът. Тази година излезе проучване от Нова Зеландия, според което смъртността покрай тези празници се качва, но там Коледа и Нова година са посред лято. Студът отиде на по-заден план като причина за покачването на смъртността.

Двата пика са на Коледа и на Нова година. По време на празниците в болниците работят само дежурни екипи. Един изолиран отделен дежурен екип не може да се бори за сърдечно-съдовата смъртност, така както може цялата здравно система. За това целогодишно смъртността в събота и неделя е по-висока, отколкото в работните дни и това проличава и по време на празниците. В цял свят се правят опити за промяна на системата.

Студът също повишава сърдечно-съдовата смъртност. За Европа смъртността по студените дни се качва с 10-15% спрямо лятото. Китайско проучване доказа, че в по-бедните региони на Китай хората умират от сърце през зимата с 40%.

Доц. Марчев препоръча да се обличаме с голям брой дрехи, на голям брой слоеве. За предпочитане е да носим голям брой тънки дрехи, вместо малък брой дебели дрехи. Така между слоевете се събира въздух, който е добър изолатор. Когато влезем на топло можем да свалим нужната бройка дрехи, за да не прегреем. Дрехите трябва да са свободни, да не ни стягат. Препоръчва се покриване на всеки квадратен сантиметър от тялото ни. Зимните обувки е хубаво да бъдат поне половин-един номер по-големи от летните.

Ако сте сърдечно болен и трябва да работите навън, го правете на почивки. Проверете си кръвното! В този период на годината то се качва, заради свиването на кръвоносните съдове. Съвременните кардиолози препоръчват да се използват апаратите, които са от лакътя нагоре. Апарат за кръвно, тип гривна, е подходящ за млад и здрав човек. Ако установите, че кръвното ви е високо, се обърнете към личния си лекар.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени