НОВИНИ

Интересът към фолклора се възражда

Танцовото шоу "Надиграй ме" на БНТ2 влезе в училище. Колегите са амбицирани да накара младите хора да се увлекат по народните традиции. В Студио 1 на БНТ надпреварата вече започна. Вижте прякото включване на Мая Димитрова.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова Росен Петрински
20:22, 24.04.2016
5636
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Все повече млади хора се връщат към корените си.

С десен крак айде бавничко ий:

Мария Лъджева - управител на клуб за народни танци: Ние като всички останали мислехме да поработиме малко и да бягаме в чужбина, но българският фолклор ни задържа вече 10 години.

Мария и съпругът й са хореографи, залагат на автентичния фолклор. Интересът към него е толкова голям, че освен в София, вече имат школи и в Пловдив и Самоков.

Мария Лъджева - управител на клуб за народни танци: То е свързано с много традиции, с културата, която ни е заложена, не е просто, имаше мода на спортни танци, на латино танци, но това е нещо, което е така по-близко до кръвта на българина.

- Челе уне знаете ли всички?
- Да.
- Чудесно, хайде да го припомним.

Два пъти седмично Теменужка е в залата. Вече повече от 4 години.

Теменужка Костадинова: Работната ми седмица е доста натоварена, имам кризисни моменти, има натоварване, има напрежение и това ми е начинът да разпусна. Заставаш до непознат човек, хващаш се за неговата ръка и започвате да танцувате едно и също.

Някои идват да се раздвижат, други да се разтоварят психически. Като се хванат обаче един до друг, всичко се слива в едно и ритъмът ги поглъща. Мария често казва на новобранците, че трудно е само това, което не са научили. Щом веднъж се хванеш на хорото обаче, е много трудно да се пуснеш.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полезна или вредна е марихуаната?
Полезна или вредна е марихуаната?
Започва Надиграй ме в училище
Започва "Надиграй ме в училище"