НОВИНИ

Обсъдиха проблема с фалшивите новини на кръгла маса в НС

Проблемът с фалшивите новини беше обсъден на кръгла маса в парламента. Тя беше организирана от ВМРО и на нея евродепутатът Ангел Джамбазки и депутати от Обединените патриоти, от квотата на ВМРО, представиха свои законодателни предложения срещу фалшивите новини пред журналисти, главни редактори, представители на национални медии и на Съвета за електронни медии.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
20:30, 07.11.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Идеята за дискусията, по думите на Ангел Джамбазки, е заради лавината фалшиви новини напоследък.

Ангел Джамбазки - член на ЕП от групата на ЕКР, ВМРО: Пандемията от фалшиви новини измества фокуса на общественото внимание и създава и напрежение, и тревожност, и объркване в българското общество.

От ВМРО предлагат текст в Закона за личните данни, според който във всеки сайт на български да е изписано лице за контакт - да може при очернящи материали, съдебните искове да имат точен получател. А ако това не е изпълнено, държавните органи да спират достъпа до подобни сайтове. И още:

Александър Сиди - депутат от ПГ "Обединени патриоти": Да бъде създаден един държавен домейн. Ние сме го нарекли .media, но може да бъде по всякакъв друг начин и съответно всеки, който претендира да има онлайн медия, трябва да бъде регистриран в този домейн.

Така според ВМРО регистрираните в домейна медии ще бъдат регулирани от СЕМ. От СЕМ обаче се оплакаха от липсата на ресурс в момента в българския медиен регулатор:

София Владимирова - председател на Съвета за електронни медии: Той е с бюджет от милион и 600 хиляди, с 50 служители, от които 80% в пенсионна възраст и със система за мониторинг, която е внедрена през 2006 година, това е все едно ние да наблюдаваме айфон десетка с нокия с фенерче.

От думите на Владимирова стана ясно, че към момента СЕМ не би могъл да регулира регистрираните медии в предложения от ВМРО домейн.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иновативна система за ранна диагностика на рак на гърдата в Майчин дом
Иновативна система за ранна диагностика на рак на гърдата в "Майчин дом"
Недоволство от мръсния въздух в Русе, Пловдив очаква най-запрашените месеци
Недоволство от мръсния въздух в Русе, Пловдив очаква най-запрашените месеци