На наградите „Учител на годината“: СБУ поиска по-рано увеличение на заплатите

В деня на Светите братя Кирил и Методий 27 български учители получиха приза "Учител на годината". Конкурсът е организиран от Синдиката на българските учители и се провежда за 21-ва година. Увеличение на учителските заплати с 18 на сто още от 1 октомври, вместо от началото на следващата година, поиска лидерът на Синдиката Янка Такева.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
преди 2 години
Чете се за: 00:54 мин.
Животът

Според Янка Такева, учителите са доволни от досегашното увеличение на заплатите си, но имат имат още едно искане: предвиденото увеличение на заплатите им от 1 януари 2019 г. да стане по-рано.

Янка Такева, председател на СБУ: Увеличението на работните заплати на учителите да се изтегли от 1 октомври 2018 година, защото тази година ще се пенсионират 4200 учители. За да може да се мотивират младите хора да влязат в образователната система още от октомври, правителството трябва да отпусне около 93 млн. лева.

Увеличението на заплатите през октомври ще бъде с не по-малко от 18%, каза още Такева и добави, че в Бюджет 2019 са заложени общо 362 млн. за учителските заплати.

;

Според министър Вълчев обаче тези средства не са планирани в бюджета.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: При добро бюджетно изпълнение ще се водят разговори по това, но тези три месеца са сравнително малка стъпка в сравнение с това, което е предвидено следващата година. Увеличението на минималната работна заплата сигурно ще бъде по-високо от този процент. За дата не искам да се ангажирам, но средствата ще стигнат вероятно за по-голямо увеличение.

Наградите „Учители на годината“ бяха раздадени в 10 различни направления:

  • за хуманитарни науки
  • за природоматематически науки
  • за изкуства
  • за начални учители.

Получиха ги общо 27 учители.

33-годишната начална учителка Росица Ненчева от село Божурица, Плевенско, спечели наградата за „млад учител“. Тъй като работи от 18-годишна, на 33 тя вече е старши учител.

Росица Ненчева, ОУ „Христо Ботев“, село Божурица: Това е голям престиж за мен, признание на труда ми, на това, че съм отдадена на професията.

Росица Ненечва получи наградата за дигиталното обучение на учениците си и за работа по проекти.

Топ 24
Най-четени