НОВИНИ

На прага на летния сезон: Ще има ли недостиг на спасители по плажовете?

Наближава лятото и броени дни преди официалното откриване на летния сезон си задаваме въпроса дали има достатъчно спасители по плажовете или ще се налага ли да внасяме чужденци, които да спасяват туристите по родното Черноморие. Гост в студиото на "Денят започва" беше Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба към Българския червен кръст.

bnt avatar logo
от Нивелина Няголова
07:47, 28.05.2018
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Най-голямото предизвикателство за концесионерите преди всеки сезон е намирането на спасители за плажовете. Критериите им са занижени до там, че спасителите трябва да имат само сертификат за правоспособност.

Дирон Ръсовски, концесионер: Не всички са достатъчно добри служители, но ние сме принудени да работим с това, което има на пазара.

Заплатите варират от 1000 до 1500 лева месечно, но въпреки това хора в активна възраст за тази професия не се намират. Основната причина е, че работата е сезонна.

Дирон Ръсовски, концесионер: Това е удобно за ученици и студенти да изкарат лятото при нас и също хора над 50 години, които търсят по-малко напрежение и по-малко нерви.

Като Красимир, който е само на 20 години, но вече четвърта поредна година работи като спасител.

Красимир Атанасов, морски спасител: Да си изкарам повече пари и си е сезонна работа, а през другото време се учи, няма как. Всяка година растат заплатите. Вдига се минималната работна заплата и нашите заплати се вдигат. Четири години откакто работя се вдигнаха доста.

Въпреки крехката си възраст Красимир неведнъж е попадал в ситуации с летовници, които се давят в морето. Никога обаче тези ситуации не са се превръщали в нещастни инциденти.

Красимир Атанасов, морски спасител: Хвърляш се във водата и не мислиш. То няма време за мислене. Това ни е работата. Трябва да го изкараме.

Пред Красимир стои поредния летен сезон, но въпреки трудностите не иска да се отказва от тази професия или да заминава за чужбина.

;

Налбантов посочи, че въпросът за спасителите традиционно се задава в началото на летния сезон. Най-точният отговор на въпроса биха могли да дадат стопаните на плажове, които съгласно своите концесионни договори, имат ангажимента да осигуряват водноспасителната дейност на всеки един плаж, стопанисван от тях. Налбантов подчерта и, че стопаните на плажове, които предлагат добри условия и адекватно заплащане, формирали са добри екипи, със сигурност няма да имат проблем.

През последните години най-голямото предизвикателство пред концесионерите на плажове е намирането на спасители за лятото. Основната причина е, че това е сезонна работа. За това наемателите на плажове занижават критериите до единственото изискване спасителите да имат сертификат. Това е причината и масово спасителите да са ученици и студенти или пенсионери.


Как минава един работен ден на спасителя и каква е мотивацията на един млад човек да работи това, разказва Нивелина Няголова от Варна...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Евродепутатите в Страсбург ще обсъдят Пакета за мобилност
​Евродепутатите в Страсбург ще обсъдят Пакета за мобилност
Разкриват временен мобилен пункт за стари електроуреди в София
Разкриват временен мобилен пункт за стари електроуреди в София