На прага на новия археологически сезон

Ще има ли изненадващи открития на Перперикон и какво предстои през археологическото лято? Разкопките започват на 25 юни, а през тази година заделените средства за всички обекти са с половин милион лева повече. Преди началото на проучванията проф. Николай Овчаров се обяви за определянето на приоритетни обекти за по-балансирано разпределяне на финансирането.

Айше Сали
от Айше Сали
преди 2 години
Чете се за: 00:35 мин.
Животът

19 години бележат проучванията на древния скален град, а откритията нареждат Перперикон сред задължителните спирки в туристическите маршрути.

Тази година проф. Николай Овчаров очаква рекордните близо 150 хиляди посетители. Разкриването на Южния квартал продължава. Свързването му с Акропола е основната задача през това лято.

проф. Николай Овчаров, археолог: Това е много интересно, защото показва градоустройството и връзката между отделните части на града. В Южния квартал ние разкрихме най-голямата базилика в Родопите от 5 век, 35-метрова църква. И сега е интересно да видим как тя се връзва с останалите части на града.

През юли продължават и проучванията на античния град Mисионис край Търговище.

проф. Николай Овчаров, археолог: Неслучайно наричам Мисионис Северния Перперикон. Дано наистина и той да стане такъв след поредните разкопки.

Проучванията ще бъдат най-мащабните от началото на работата по обекта, защото финансирането е по-голямо- за близо 160 хил. лв. Дали ще станем свидетели на изненадващи открития, предстои да разберем през следващите месеци.

Топ 24
Най-четени