Туристическият сезон по морето започна близо месец по-рано. Първите туристи вече са на почивка в курортите ни Албена, Златни пясъци и Слънчев Бряг. Тази година хотелиерите прогнозират ръст на сезона от 15 процента спрямо миналата година. Очаква се броят на туристите от Полша, Англия и Германия да се увеличи.

Варна Слънчев Бряг, Несебър

Тази година летният сезон по Южното Черноморие започна по-рано с един месец. Причината за това са пускането на нискотарифните полети на летището в Бургас.

Димитър Николов - кмет на община Бургас: "Има много голям интерес в момента. Средно запълнеността на полетите до Бургас е около 90%, което е доста добре надхвърлящо първоначалните прогнози."

И тази година не е решен проблема с квалифицираните кадри по морето. Хотелиерите отново отчитат недостиг на сервитьори, бармани и камериерки.

Веселин Налбантов - хотелиер: "Аз поне съм прозрял, че този нашия курорт трябва да заработи почти целогодишно. Тези хора, които ги взимаме временно там е проблема. Те идват за едно определено време после трябва да отидат някъде другаде не им осигуряваме работа. Ако заработим целогодишно хотелите, които работят целогодишно ще имат кадри."

Първите туристи в Слънчев бряг са предимно от Израел, Норвегия и Швеция.

Веселин Налбантов - хотелиер: "Сезонът вече е открит. Има туристи, някакви хора щъкат, но най-интересното е, че очакваме един хубав сезон поне като миналогодишния, защото няма предпоставка за нещо лошо."

Според хотелиерите тази година резервациите на туристите са до края на септември. С това се удължава и туристическия сезон по морето, което е плюс за икономиката ни.

© БТА