НОВИНИ

На прага на зимата "Добрият самарянин" вече е препълнен

На прага на зимата приютът за бездомни "Добрият самарянин" в Русе вече е препълнен. При капацитет от 60 места, в момента там има 59 души, но с понижаването на температурите, хората, които ще потърсят подслон, тепърва ще се увеличават.

bnt avatar logo
от Силва Агопян
09:30, 15.10.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Десетки са хората, които са подали молби в дирекция „Социално подпомагане" и чакат за настаняване в приюта. За петте години , откакто е отворил врати единственият постоянен приют у нас, подслон и топла храна са получили над 500 души. Сред тях е и 65-годишният Петър Станев. Преди да дойде в "Добрия самарянин" три години е живял в трабант, след като останал и без семейство, и без дом. Заради проблеми с крайниците в момента се предвижда с проходилка.

Петър Станев: Останах на улицата, после без работа. Дойдох, приемаха ме. Добре е за хора които са без работа и на възраст, малко и болни.

С подобна съдба са и останалите обитатели на приюта. Повечето са със здравословни проблеми и без близки, други са били изоставени от семействата си. За да облекчи поне малко болката им, в приюта специалисти им оказват психологическа помощ, търсят им и работа. Готвят се и за студените зимни месеци.

Стефан Стефанов - управител на приют „Добрия самарянин": Както всяка година така и тази година има подготвени сме с легла и така нататък да подслоним хората, които ще дойдат при нас за зимата. Регламентирания престой в приюта е три месеца от календарната година. Помагаме им да се запишат в бюрото по труда, да се намерят работя, квартира.

Тази година приютът се е запасил с достатъчно хранителни продукти. Голяма част от тях са дарени от хора с щедри сърца. В сила остават няколко правила, които да гарантират сигурността и спокойствието в социалното заведение. Забранена е употребата на алкохол, за да се избегнат скандали между потребителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красен Кралев: Ще има интересни битки в Софийския маратон
Красен Кралев: Ще има интересни битки в Софийския маратон
3-годишно дете се нуждае от помощ
3-годишно дете се нуждае от помощ