НОВИНИ

На първо четене: Депутатите опростиха задълженията на вероизповеданията

Със 109 гласа „за“ депутатите приеха промени в Закона за вероизповеданията, с които на практика се опрощават задълженията на вероизповеданията към държавата. По-голямата част - около 8 млн. лв. са натрупани дългове на Мюфтийството.Вижте повече в прякото включване на Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:06, 08.03.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Закон с вносители ДПС и ГЕРБ и основни участници в дебата - Обединените патриоти - така изглеждаше обсъждането.

Обединените патриоти определиха частта с опрощаването на дългове на Мюфтийството като прецедент и установяване на двоен стандарт. Попитаха дали, ако вбъдеще и Православната църква натрупа такива задължения, те ще бъдат опростени.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова да не се делят хората на мюсюлмани и християни и отново припомни, че на Консултативния съвет по национална сигурност при президента е поет ангажимент за финансирането на вероизповеданията.

;
Павел Шопов - ОП, Атака: Не може за БДЖ, по повод задължения, свързани с пенсии на хората, със заплати на хората, но по отношение на ДПС - разбирайте Главното мюфтийство - може. Г-жа Нинова навън приказва глупости за ужас за националната сигурност - парламентарната група на БСП да дойде, да влезе в задълженията си и да участва в отхвърлянето на това безумие, което ни предстои. Не г-жа Нинова да ни говори за сделки, нека да дойде, ако има сделки, да каже какви са те.

Искрен Веселинов - ОП, ВМРО: Предлагам да допълним името на закона и да го наречем „закон за вероизповеданията в полза на Гланвното мюфтийство“. Призовавам всички колеги от ГЕРБ да преосмислят подкрепата на този законопроект. Той е вреден и създава двоен стандарт, усещане, че едно вероизповедание в България е фаворитизирано.

Валери Симеонов - ОП, НФСБ: Въпросните 8 млн. са напълно във възможностите на ДПС и на кръговете от фирми, да си ги осигурят и да си ги заплатят. Те пари имат. Не става въпрос за тези 8 млн., става въпрос за нещо друго. Трябва да бъде показано на цялото НС и на цялото българско общество, че ДПС командва парада в България.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Нека да не се заиграваме с етническия мир. Защото крайни изказвания по тази тема може да доведат точно до едно противопоставяне, което смятаме, че като държава-членка на ЕС не трябва да се допуска. Това, което правим днес, е да можем да дадем действително тази стабилност на държавата, вероизповеданията. Никой, по никакъв начин не е оказал някакъв рекет, за да сложа подписа си.

ДПС не взеха участие в дебата в пленарна зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш посланик: Регионалната сигурност на Балканите не е застрашена
Бивш посланик: Регионалната сигурност на Балканите не е застрашена
ПСС: Условията за туризъм в планините са добри
ПСС: Условията за туризъм в планините са добри