НОВИНИ

На разходка в Лапландия с електрически снегомобил

В Лапландия вече правят разходки с изцяло електрически снегомобили.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:25, 03.01.2019
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Зимно приключение с високотехнологично превозно средство. Тези електрически снегомобили са единствените по рода си. Само с едно зареждане на батерията може да се изминат между 15 и 25 километра при максимална скорост 95 км/ч. Самото зареждане на батерията отнема около 45 минути.

Електрическите снегомобили са безшумни и по този начин щадят суровата, но и деликатна природа в тази част на Финландия. Традиционните двигатели нарушават спокойствието в дълбоките гори и до голяма степен развалят магията им.

Разработката на машините е дело на Университета за приложни науки в Лапландия, като работата по тях започнала през 2010 г. Едно от най-големите предизвикателства било как да се направи батерия, която да издържа на арктически студове продължително време.

Инженерите разработили специална отоплителна система, която поддържа батерията топла, дори при минус 40 градуса по Целзий.

Недостатък обаче е цената. Електрическите моторни шейни са около три пъти по-скъпи от обикновените превозни средства, работещи на газ. Но разходите по поддръжката са по-малки.

Иначе цената на двучасова разходка с електро-снегомобил започва от 119 евро на човек.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът през 2019 г. - кои са събитията, които ще следим?
Светът през 2019 г. - кои са събитията, които ще следим?
Ограничават в една лента движението в тунела Топли дол заради ремонт
Ограничават в една лента движението в тунела "Топли дол" заради ремонт