НОВИНИ

На Разпети петък миряните минават под Христовата плащеница

Днес е най-тъжният ден за Христовата църква - денят на разпятието на Исус Христос. Тази сутрин в храмовете се отслужва тържествена вечерня с изнасяне на Христовата плащеница. А според народните вярвания на този тъжен ден не трябва да се подхваща каквато и да е работа.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:00, 06.04.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Разпети петък е най-тъжният ден за Христовата църква, денят на кръстната смърт на Исус Христос. Но какво се е случило на този ден преди почти 2 хиляди години. По пладне издигат разпятието и приковават Божия син. От двете му страни са двамата разбойници, единият се покайва и получава спасение.

След пладне Исус Христос извиква: "Боже мой, боже мой, защо си ме оставил? В твоите ръце предавам духа си" и издъхва. Римски войник пробожда тялото му с копието си, завесата на храма се раздира и мрак покрива цялата земя. Вечерта учениците му Йосиф Ариматейски и Никодим свалят тялото, повиват го с плащеницата на Йосиф и го полагат в пещера. На това събитие са посветени и ритуалите в църквата днес.

В края на тържествената вечерня от олтара на храма беше изнесена Христовата плащеница, тази с която Исус Христос бил завит след смъртта си - сега обаче тя символизира гроба Господен. Носейки плащеницата свещениците обиколиха три пъти Разпятието Христово, което пък беше поставено в средата на храма снощи на Велики четвъртък. После оставиха Плащеницата пред Разпятието.

Сега по традиция миряните започват да минават под плащеницата, за да измолят здраве и божие благоволение. Голяма е опашката от хора, така ще бъде през целия ден - във всички православни храмове в страната миряните ще минават за здраве и благоденствие под плащеницата, която символизира гроба Господен. До късно вечерта, когато в 19:00 часа ще започне опелото Христово. Камбаните ще забият траурно, а свещеници и миряни ще скърбят за Христовата смърт с литийно шествие около храма и запалени свещи в ръце.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни автобуси и засилено полицеско присъстие по Великден във Варна
Безплатни автобуси и засилено полицеско присъстие по Великден във Варна
Близките на мъж в мозъчна смърт дариха органите му за трансплантации
Близките на мъж в мозъчна смърт дариха органите му за трансплантации