НОВИНИ

На среща на върха в Брюксел: Европейските лидери обсъждат темата за миграцията

Последна среща на върха в рамките на Българското европредседателство. Лидерите от Европейския съюз обсъждат днес и утре отношенията със САЩ, Брекзит и европейския бюджет. В центъра на дебатите обаче е темата за миграцията, по която Европа остава силно разделена. Утре българският премиер Бойко Борисов ще запознае лидерите на страните от еврозоната с кандидатурата на България за чакалнята на еврозоната.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:15, 28.06.2018
Чете се за: 02:12 мин.
По света

България ще подаде молба за членство в т.нар. чакалня на еврозоната в средата на юли. Това каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Утре той ще запознае колегите си от еврогрупата с критериите, които страната ни изпълнява и ще ги попита защо се поставят допълнителни изисквания към България.

Тема номер 1 на срещата на върха в Брюксел остава миграцията, по която Европа е силно разединена. Единствената позиция, която обединява всички европейски лидери е, че ситуацията е такава, каквато е в момента не може да продължава повече. Бойко Борисов каза, че от страната ни не е искано сключване на двустранни споразумения от страна на Германия за обратен прием на мигранти.

Бойко Борисов, министър-председател: За огромните усилия на България да не допускаме нелегални мигранти ние си носим отговорност. И ако кажат - хванали сме 6 души минали нелегално през България и ни ги върнат - имат право. Но затова, че спазваме международните конвенции, те са дошли на нашето КПП, ние сме им взели отпечатъци, направили сме медицински прегледи, 36 месеца са стояли така, както конвенциите го изискват и след това заминат някъде в Европа, те не могат да ми ги направят вечно наши. След това да кажат върнете се в държавата по произход. В един момент може да им харесва - да кажат - Да, не е Германия, но България се развива добре, Гърция се развива добре, в Италия е добре. Изведнъж всичко това, което цепи Европа, да бъде при нас - за това, че сме спазили закона, споразуменията, международните спогодби и сме работили добре.

Европейските лидери дойдоха тук с различни позиции, но повечето от тях с едно послание - да бъде намерон общо европейско решение на миграцията. За някои от тях, като германския канцлер Ангела Меркел тази среща е много важна, защото от нея зависи европейското бъдеще. Те очакват обаче конкретни мерки днес и утре.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Защитата на външните граници е нещо, което обединява Европа. Страните, което приемат много бежанци, имат нужда от подкрепа. Но бежанците и и мигрантите не може да избират в коя страна да искат убежище.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Ще защитавам европейско решение, сътрудничество в Европейския съюз, в Шенген, в рамките на съществуващите договори и тяхното модернизиране. Работа извън границите на Европа, на границите на Европа и в самата Европа. С два основни принципа - отговорност и солидарност.

Джузепе Конте - премиер на Италия: Италианското предложение е напълно разумно. Италия вече няма нужда от думи и деклапации на солидарност, а от конкретни действия.

Виктор Орбан - премиер на Унгария: Спиране на влизането на мигранти и връщане обратно на тези, което са в ЕС. Това е волята на хората. Мисля, че за да възстановим европейската демокрация трябва да се движим в тази посока.

Днес преди голямата европейска среща и с поглед към предстоящите евроизбори, тук срещи имаха и трите големи политически фамилии - ЕНП, ПЕС и европейските либерали.

Сергей Станишев - лидер на ПЕС: Миграцията се нуждае от цялостно европейско решение. Това, което се предлага като изнесени центрове в хипотетични страни, не е работещо. Това по-скоро успокоява общественото мнение в страните вътре в континента, където са насочени повечето от бежанците и мигрантите, но не решава проблема, особено за граничните страни.
Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: За нас най-важната тема на днешните дебати е сигурността. 78 процента от европейските граждани посочват сигурността като главна тема на Европейския съюз.

Министърът на Българското европредседателство Лиляна Павлова и председателя на ЕП Антонио Таяни подписаха и последните законодателни актове в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Един от тях е гордостта на Българското председателство - директивата за командированите работници.

Лиляна Павлова - министър на българското европредседателство: Тя е в основата, тя е гръбнакът на европейската социална система, която дава възможност за една добра и справедлива система за равно заплащане на всички работещи в съюз, едно свободно движение на работещите.

Световното първенство по футбол също активно присъства на срещата на върха. Белгийският премиер Шарл Мишел подари на голяма част от колегите си шалчета с белгийския флаг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнение в Съединение и обстановката в Пловдивско след обилните валежи
Наводнение в Съединение и обстановката в Пловдивско след обилните валежи
Бедствено положение в общините Смолян и Чепеларе заради проливните дъждове
Бедствено положение в общините Смолян и Чепеларе заради проливните дъждове