Хиляди мигранти организират "Поход на надеждата" в лагерите в Турция и Гърция и се готвят да тръгнат към Европа. За това предупреди премиерът Бойко Борисов, който се срещна с премиера на Бавария Маркус Зьодер. Борисов увери, че България охранява външните граници на ЕС перфектно. Баварският премиер Зьодер промени дългогодишната си позиция и заяви, че вече подкрепя България за членство в Шенген.

Хилядите мигранти, които се организират в Гърция и Турция, може да се опитат да преминат и през България, предупреди премиерът на конференция за миграцията, на която заведе и госта си - премиерът на Бавария Маркус Зьодер.

Бойко Борисов, министър-председател: България не е лесна да бъде премината, но в момента има над 30 000 души, които са организирани, които да тръгнат по Балканския път през Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Австрия, Германия и ако тръгнат жени, деца и с тях се атакуват границите напред, ще стане голям проблем.

Вътрешният министър Младен Маринов увери, че службите следят движението на мигранти в Гърция и Турция непрекъснато, за да предотвратят вторични движения през България. Армията също с включва активно в охраната.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: В случай на нарастване на миграционен натиск те имат готовност да развърнат над 350 военнослужещи в рамките на 24 часа.
Борисов: Тревожи ни Похода на надеждата, организиран в лагерите в Турция

Борисов: Тревожи ни Похода на надеждата, организиран в лагерите в Турция

Хиляди мигранти организират "Поход на надеждата" в лагерите в Турция и Гърция и се готвят да тръгнат към Европа. За това предупреди премиерът Бойко Б...

Границата с Турция се охранява ефективно, но гръцката е проблем, тъй като е дълга 800 км. и няма преградно съоръжение, обясни премиерът. Следи се и движението на мигранти в Черно море.

Бойко Борисов, министър-председател: На 100% контрол върху акваторията на Черно море. Врабче да мине - радарите го засичат.

В помощ на България са и 150-те милиона евро, отпуснати от ЕС, и споразуменията с трети страни за връщане на мигранти.

Бавария подкрепя членството на България в Шенген

Бавария подкрепя членството на България в Шенген

Бавария подкрепя членството на България в Шенген. Това заяви премиерът на Бавария Маркус Зьодер след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съв...

Заради надеждната отбрана на външните граници на ЕС, премиерът на Бавария Маркус Зьодер обяви, че вече подкрепя членството ни в Шенген - минути след срещата си с премиера в МС.

На въпрос на БНТ дали Бавария може да промени мнението на други страни-членки по темата,двамата премиери отговориха:

Маркус Зьодер, министър-председател на Бавария: Мисля, че е изключително забележително това, което България прави за защита на външните граници. България е остров на стабилност и сигурност в несигурна Европа. Подкрепяме ви за Шенген. Очевидно е, че за Европейския съюз България е много-много над средното ниво.
Бойко Борисов, министър-председател: Шенген не е панацея. България е изпълнила всички критерии, заложени досега. И всички са го подкрепили. Има егоизъм в една държава, и той ясно ни е казано, защото ако и България е в Шенген и утре дойде друго правителство, което не се справя с миграционната вълна- от Турция до Холандия и Германия, ще вървят само мигрантите в Шенгенско пространство.
"Северен поток 2" е пред приключване

"Северен поток 2" е пред приключване

Най-оспорваният енергиен проект в света, газопроводът "Северен поток 2" е пред приключване. Очакват се разрешителни от Дания за преминаване на тръбата...

Борисов се обърна към Зьодер да подкрепи България за газовия хъб Балкан, така както Германия строи „Северен поток 2“. Заяви, че оценката на Зьодер за България е показателна.

Бойко Борисов, министър-председател: Тя е доста по-меродавна от някои партийни централи в момента.Колегата Зьодер казва, че България е направила много за ЕС и е пример за ЕС, а вчера чух от колеги от опозицията, че съм щял да извадя България от ЕС.

Премиерът на Бавария се ангажира да съдейства за голяма немска инвестиция в изграждането на завод за автомобили у нас.