НОВИНИ

БСП и ГЕРБ на консултации при президента Радев

Президентът Румен Радев проведе консултации с ПГ на ГЕРБ и "БСП за България". В съответствие с Конституцията президентът провежда консултации с парламентарно представените политически сили, преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях.

bnt avatar logo
от БНТ
15:23, 25.04.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

На "Дондуков" 2 вчера бяха останалите три от парламентарно представените политически сили - "Воля", ДПС и Обединените патриоти. Президентът Румен Радев коментира, че по време на консултациите с ГЕРБ ще бъде уточнено точно кога ще бъде връчен мандатът. Държавният глава очаква това да стане на 27 април - в четвъртък.


;

По-рано днес при президента пристигнаха представители на ПГ на "БСП за България". Румен Радев разговаря с председателя на „БСП за България“ Корнелия Нинова и зам.-председателите на парламентарната групата Антон Кутев, Жельо Бойчев, Крум Зарков и Драгомир Стойнев.


;

След консултациите Корнелия Нинова заяви пред журналистите, че "БСП за България" са потвърдили пред президента позицията си, че ще останат втора политическа сила в 44 НС и ще бъдат алтернатива на управленската програма на ГЕРБ и ОП, ако направят правителство.

"БСП за България" са предложили на президента Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност по теми демографска катастрофа и бедност и той е приел.

Вижте цялото изявление на Корнелия Нинова във видеото:

;

В сградата на президентството малко преди 15.00 часа влязоха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и заместник-председателят на партията Цветан Цветанов.

След консултациите председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че са запознали президента с тежките преговори в много сложна вътрешна и международно ситуация. Длъжни сме да направим правителство, понеже други формули, дори математически, не излизат, каза Борисов.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ: Трябва да проиграем всички конфликтни ситуации в едно управление, за да може да е пълен мандатът. Приехме поздравите на президента за убедителната ни победа на изборите. Отчитаме успехите и приемаме неуспехите по достойнство.

Борисов отправи критики към опозицията, като я нарече неконструктивна и бе категоричен, че избори отново не са желателни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роумингът в ЕС отпада от 15 юни
Роумингът в ЕС отпада от 15 юни
Прокуратурата влезе в АПИ заради изграждането на АМ Марица
Прокуратурата влезе в АПИ заради изграждането на АМ "Марица"