Президентът Румен Радев е подписал указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. На срещата с него обаче е изразил своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата прокуратура. Президентът обяви още, че започва широк обществен дебат за промени в Конституцията.

Румен Радев, президент на Р България: В началото на месеца върнах решението на ВСС за главен прокурор и подчертах, че начинът на провеждане на този избор, трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее. Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите.
Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал.
Днес подписах указ за назначаване на господин Иван Гешев за главен прокурор. Преди това го поканих за среща в президентството. Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона. Без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта.
Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за "Апартаментгейт", за БАБХ и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други, за грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главен прокурор.
Искам да подчертая - не селективно посочване, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор, ще сбъдне очакванията на българите за законност и справедливост.
В българският конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с неговия избор, затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. Въпросът е обаче в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функция, в мястото в съдебната система и връзката с други институции. това е трудна тема. непокътната от 30 години. но нейната обществена значимост е особено актуална днес.
Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията. И ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации. От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда.
Неведнъж съм заявявал, че бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите.

Вижте изявлението на президента във видеото

Иван Гешев: Ще се опитам да оправдая очакванията за повече справедливост

Иван Гешев: Ще се опитам да оправдая очакванията за повече справедливост

"Имам приоритети, но няма да ги коментирам в момента, преди да встъпя като главен прокурор", заяви Иван Гешев след срещата с президента Румен Радев, к...