НОВИНИ

Начало на данъчната кампания: До 30 април подаваме данъчните декларации

Около 150 данъчни декларации бяха подадени в НАП само до ранния следобед днес, часове след откриването на данъчната кампания тази година. От приходната агенция напомнят на гражданите, че могат да получат 5% отстъпка от дължимите налози, ако подадат декларациите си и платят задълженията си до 31 януари включително.

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:41, 10.01.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

30 април е крайният срок за подаване на данъчни декларации тази година за доходи, получени през миналата 2018-та. Декларации не попълват хората, чиито доходи са само по трудов договор. Tази година за последен път декларациите освен по електронен път ще се подават в офисите на НАП и по пощата.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: През миналата година физическите лица са подали около 600 000 декларации, като приблизително 34% от тях са подадени по електронен път. Силно се надяваме, че през тази година имаме потенциала да направим така, че всяка втора данъчна декларация от граждани да бъде подадена онлайн.
;

За юридическите лица сроковете също не се променят. Декларациите трябва да бъдат подадени до 1 април по електронен път.

Боряна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване" в НАП: Тази година има и нови правила, така че в крайна сметка данъкът, който се внася да не бъде със стотинки, а да бъде със закръглен лев. Плащането остава със същите срокове до края на април, като възможността за плащане е по банков път, с пощенски записи и съответно през интернет.

От НАП напомниха, че до 31 март всички търговци трябва да разполагат с касови апарати, които да са в непрекъсната връзка с данъчните. От приходната агенция не смятат,че това ще затрудни бизнеса, въпреки възраженията на фирмите. Освен да сменят касовите апарати, търговците трябва да сменят и софтуера за управление на продажбите.

От агенцията днес съобщиха и за разпространението на фалшиви имейли от нейно име. Целта на измамниците е кражба на лична информация от интернет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев подкрепи исканията на превозвачите в писмо до Антонио Таяни
Румен Радев подкрепи исканията на превозвачите в писмо до Антонио Таяни
Стачка в германските летища Дюселдорф, Кьолн-Бон и Щутгарт
Стачка в германските летища Дюселдорф, Кьолн-Бон и Щутгарт