НОВИНИ

Начало на процеса за ядрено разоръжаване на Пхенян

Северна Корея закрива ядрен полигон и минава на часовото време на Южна Корея. Информацията беше съобщена от президентството в Сеул. Пхенян демонстрира желание за промяна броени часове след срещата между президента на Южна Корея - Мун Дже-ин и севернокорейският лидер - Ким Чен-ун. Следващият месец се очаква и срещата между американския президент Доналд Тръмп и Ким Чен-ун.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:17, 29.04.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Обещанието за разрушаването на полигона е било дадено по време на историческата среща между лидерите на Северна и Южна Корея.

Юн Йон-чан, старши секретар по връзки с обществеността към президентството на Южна Корея: "Лидерът Ким Чен-ун каза, че ще закрие северния полигон за ядрени тестове през май и ще покани експерти и журналисти от САЩ и Южна Корея в Пхенян, за да осигури необходимата прозрачност на процеса".

По данни на Китай съоръжението, от което бяха извършени шестте севернокорейски ядрени опита за периода 2006-2017 година, вероятно вече е неизползваемо, заради частично срутване. Кум Чен-ун е изразил желанието си в бъдеще да се среща редовно със САЩ, за да може да се изгради взаимно доверие.

"Въпреки моето противопоставяне на САЩ, хората ще разберат, че не съм човекът, който ще нанесе ядрени удари по Южна Корея, Тихоокеанския регион или Америка", е казал Ким по думите на южнокорейския говорител.

Освен това, Северна Корея планира да уеднакви часовата си зона с тази на Юга. От 2015 година Пхенян е със собствена часова зона и е с 30 минути назад спрямо Сеул.

По време митинг в щата Мичиган Доналд Тръмп отново приветства срещата между Северна и Южна Корея и изрази надежда за процеса на ядрено разоръжаване.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Така че в следващите 3-4 седмици ще проведем, надявам се много успешни преговори. И ще направим на света много голяма услуга. Да видим как ще се случат нещата, но аз мисля, ще се справим добре."

Тръмп е разговарял по телефона с президента на Южна Корея Мун Дже-ин. Двамата лидери са се ангажирали да работят по конкретни мерки, които да доведат до пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите учебни програми по български език и литература за 11 и 12 клас
Новите учебни програми по български език и литература за 11 и 12 клас
​Утре е последният срок за подаване да данъчните декларации
​Утре е последният срок за подаване да данъчните декларации