НОВИНИ

Над 1 милион протестираха срещу закон в Хонконг

Над милион демонстранти, според организаторите, излязоха в Хонконг срещу спорен проектозакон за екстрадиция на заподозрени за тежки престъпления. Протестите са най-масови след връщането към Китай през 1997-ма. Стигна се до сблъсъци с полицията пред парламента. Опасенията са, че промените ще позволят на Китай да се разправя с политическите си опоненти на своя територия. Властите в Хонконг уверяват, че няма да допуснат преследване по политически или религиозни обвинения. Протести се организират в още 25 града по целия свят.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов БГНЕС
18:01, 09.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Бизнесмени, юристи, студенти и активисти се обединиха в несъгласието си с промените, които лидерката на Хонконг Кари Лам иска да прокара до края на месеца. Проектът позволява на властите в континентален Китай, Тайван и Макао да искат екстрадиция на заподозрени за тежки престъпления.

Правителството обещава да предава само бегълци по обвинения, наказвани с максимална присъда или най-малко със седем години затвор. Критици изтъкват риска от политическо преследване, произволно задържане, несправедлив процес и изтезания в Китай.

Алекс - пенсионер: Нямаше публично обсъждане на този закон, в него има много несигурност, не трябва да го приемаме.


;

Поправките бяха инициирани след като 19-годишен жител на Хонконг бе обвинен в убийството на 20-годишната му бременна приятелка по време на ваканция в Тайван през февруари миналата година. Тогава заподозреният избяга обратно в Хонконг. Исканията на Тайван за екстрадиция бяха отклонени заради липса на двустранно споразумение, но Тайпе не разчита на готвените промени и иска от Хонконг отделно решение по случая.

При връщането към Китай през 1997 -ма година бившата британска колония получи полуавтономен статут на принципа "една страна, две системи" и има собствено законодателство. Хонконг има споразумения за екстрадиране с 20 държави, включително със Съединените щати, но не и с Пекин въпреки вече 20 годишните преговори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради теч от цистерна е ограничено движението на Скобелева майка в Пловдив
Заради теч от цистерна е ограничено движението на "Скобелева майка" в Пловдив
Надал спечели титлата в Париж
Надал спечели титлата в Париж