НОВИНИ

Над 100 000 домакинства са без ток след като Флорънс достигна сушата в САЩ

Флорънс бушува по източното крайбрежие на САЩ. Мощта на урагана отслабна и той вече е първа категория, но продължава да бъде опасен. Вече има наводнени райони, а близо 190 хиляди домакинства са без ток. Специалисти коментират, че сега не силата, а размерът му са опасни, и не толкова заради ураганните ветрове, а заради поройните дъждове.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:18, 14.09.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Във Вирджиния, Южна и Северна Каролина най-сериозно усещат приближаването на Флорънс. Периферията на стихията навлезе в сушата с обилни валежи и силен вятър, въпреки че поривите в окото на бурята намаляха до 150 км/ч. Заради относително ниската скорост на въздушните маси Флорънс ще се задържи над сушата между 24 и 36 часа, а това прави стихията много опасна. Почти всички реки в района вече преливат, а нивото на океана продължава да се покачва. Днес по обяд се очаква ураганът да се стовари с цялата си мощ в Северна Каролина. В рамките на 2-3 дни ще се извалят количества, които обикновено падат за 8-9 месеца, предупреждават синоптици.

Рой Купър, губернатор на Северна Каролина: Най-лошото все още предстои. Но виждаме какво ни очаква през следващите дни. Оцеляването в тази буря ще бъде проверка за издържливост, екипна работа, здрав разум и търпение.

Близо един милион души са евакуирани. Благотворителни организации се опитват да подсигурят всичко най-необходимо в специализираните центрове, но въпреки това хората са неспокойни. И най-голямото им притеснение е, че няма да има къде да се върнат.

Моника Скот: Да нямам дом, където да се върна, и работа...

Въпреки призивите на властта за своевременна евакуация, има хора, които остават по домовете си. Енергийните компании предупредиха, че около 3 милиона домакинства може да останат без ток, а възстановяването на авариите да отнеме дни, дори седмици. Повече от 1 400 полета са отменени, а местните летища не работят. Към трите най-застрашени щата вече се стичат подразделения на гражданска защита, военни и пожарникари. Екипите са в готовност и ще помагат на колегите си. Своевременно за ситуацията е осведомяван и Белият дом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Кино изкушенията
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Кино изкушенията
Протестиращи блокираха за кратко главния път Пловдив - Смолян
Протестиращи блокираха за кратко главния път Пловдив - Смолян