COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Над 100 000 прасета вече са умъртвени в Северна България

До момента епидемията от африканска чума доведе до избиването на повече от 100 000 прасета. Служители на Агенцията по безопасност на храните започват проверки в малките населени места в Северна България за това дали стопаните доброволно са премахнали животните си. Срокът изтече вчера, а глобата е от 100 до 1000 лева.

от Даниела Димитрова
20:08, 01.08.2019
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Усилията на ветеринарните власти в Русе в момента са насочени към овладяването на огнището на Африканската чума в град Бяла, където беше открито болно прасе в стопански двор. В района ще бъдат евтаназирани 140 животни в 6 нерегистрирани малки ферми.

Служителите на Областната агенция по безопасност на храните обаче казват, че често срещат съпротива и неразбиране от страна на стопаните в малките населени места колко сериозно е заболяването. Наш екип беше в село Тръстеник, където за два дни са умъртвени всички 23 прасета в дворовете на хората.

;

В нито една свинеферма в русенско не е приключила евтаназията и загробването на прасетата. Очаква се това да стане най-рано след пет дни. А собственикът на фермата в Бръшлен, която също е поразена от заразата, заяви за БНТ, че няма да съкращава работниците си, защото се надява отрасълът скоро отново да се възстанови.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премахнаха винетката от селата Ягодово и Катуница до Пловдив
Премахнаха винетката от селата Ягодово и Катуница до Пловдив
Футболни легенди на ЦСКА отдадоха почит на загинали край Вуковар българи
Футболни легенди на ЦСКА отдадоха почит на загинали край Вуковар българи