До момента епидемията от африканска чума доведе до избиването на повече от 100 000 прасета. Служители на Агенцията по безопасност на храните започват проверки в малките населени места в Северна България за това дали стопаните доброволно са премахнали животните си. Срокът изтече вчера, а глобата е от 100 до 1000 лева.

Русе

Усилията на ветеринарните власти в Русе в момента са насочени към овладяването на огнището на Африканската чума в град Бяла, където беше открито болно прасе в стопански двор. В района ще бъдат евтаназирани 140 животни в 6 нерегистрирани малки ферми.

Служителите на Областната агенция по безопасност на храните обаче казват, че често срещат съпротива и неразбиране от страна на стопаните в малките населени места колко сериозно е заболяването. Наш екип беше в село Тръстеник, където за два дни са умъртвени всички 23 прасета в дворовете на хората.

Стопаните в Тръстеник заколиха прасетата си

Стопаните в Тръстеник заколиха прасетата си

Днес изтече срокът, в който стопаните в малките населени места на Северна България, трябваше да умъртвят прасетата в дворове си. В русенското село Тръ...

В нито една свинеферма в русенско не е приключила евтаназията и загробването на прасетата. Очаква се това да стане най-рано след пет дни. А собственикът на фермата в Бръшлен, която също е поразена от заразата, заяви за БНТ, че няма да съкращава работниците си, защото се надява отрасълът скоро отново да се възстанови.

Протести в Южна България срещу принудителното избиване на домашни прасета

Протести в Южна България срещу принудителното избиване на домашни прасета

Протести в Южна България срещу принудителното избиване на домашни прасета. Недоволните от превантивните мерки срещу разпространението на африканска чу...