НОВИНИ

Над 100 души се изследваха за ХИВ/СПИН в Благоевград

Приповдигнато настроение се усещаше през целия ден в Благоевград по повод празника любовта и виното. От Регионалната здравна инспекция, общината в Благоевград и Българският червен кръст организираха здравни дискусии на тема любов и безопасен секс, раздаваха балони и валентинки с послания и всеки можеше да се изследва безплатно за ХИВ. За инициативите в града и как се пази една любов в продължение на половин век разказват Антония Сукалинска и Иван Терзиев.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
16:20, 14.02.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Борис и Милена Дякови от Благоевград са заедно повече от 50 години. Не разделят празника на виното от празника на любовта. Казват, че любовта идва с виното затова са нарекли днешния празник „Трифон Валентин”.

Милена Дякова:
„Аз бях на 18, той на 19, когато се залюбихме, оженихме се, имаме си три дъщери. Сега си имаме и внуци.”

Според Борис и Милена тайната на щастливия семеен живот е в уважението към другия и взаимните компромиси, за които днес младите хора забравят.

Борис Дяков:
„Много от младите не правят разлика между любовта и секса. Това е много лошо.”

За да ни припомнят, че наред с хубавите емоции от празника трябва да се замислим и за рисковете, които крият контактите между хората, от Регионалната здравна инспекция организираха безплатно изследване за ХИВ/СПИН с бързи тестове.

Бианка Равначка, Регионална здравна инспекция – Благоевград:
„Идеята ни е хората изцяло във връзка с празниците, които те си изберат, да бъдат повече информирани, защото това е една отговорност, една грижа и една сигурност за тяхното здраве.”

„Съвсем нормално и полезно е това. Много добра кампания – участваме и я приветстваме.”

„В интерес на истината е първия тест, който си правя, защото по принцип ме е страх от игли, но то не беше игла, а съвсем малко бодване.”

Над 100 души се изследваха през днешния ден в Благоевград. Сред тях няма заразени с ХИВ вируса. В страната обаче от началото на годината са регистрирани 13 нови случая. При 90% от тях инфекцията е предадена по полов път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София осъмна с любовни светофари
София осъмна с любовни светофари
Мъж се самоуби на стрелбище в София
Мъж се самоуби на стрелбище в София