НОВИНИ

Над 100 заявления за платено паркомясто в пловдивския район „Южен”

Пловдивчани масово подават заявления за платени паркоместа пред жилищните блокове. Само в район „Южен” вече са депозирани повече от 100 заявления. Новата общинска наредба, която ще урежда домуването на автомобилите срещу месечен наем, все още не е влязла в сила, но кметовете по райони вече подготвят кадастралните документи.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Димитър Димитров
19:38, 31.03.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

За справяне с автомобилния хаос Общината прие специална наредба, която дава възможност срещу 15 лева на месец всеки да паркира на избрано от него подходящо място. Абонаментната услуга все още не е активна, но районните администрации започнаха да събират предварителни заявления.

Борислав Инчев - кмет на район „Южен” в Пловдив
"Това нас ни служи за изготвяне на един регистър, който да ни даде изходната информация на кои места има засилен интерес от страна на хората, за да може районната администрация да съобрази интереса на хората с инвестиционни намерения и с процедурите, които трябва да извървим."

За да бъдат удовретворени повече заявления, в пловдивския район „Южен” вече строят паркинги за платен общински абонамент.

На кръстовището на бул. „Александър Стамболийски” и „Коматевско шосе” ще бъде изградена зона с 9 паркоместа. За повечето от тях вече има подадени заявления.

"Ще стигнат ли?"

Красимир Николов
"Едва ли, това е само една кръпка, но тя не решава проблема с панталона, нали."

Местата за паркиране са малко, заявленията вече са стотици, а автомобилите в Пловдив – хиляди. За дългосрочното решение на проблема ще е необходима и много работа и големи пространства.

Тодор Христов
"Ами ще трябва да търся нещо, 15 лева, нали казаха, че ще премахнат металните гаражи и ще има паркоместа. Защото два гаража заемат на три коли местата."

Само на територията на район Южен има повече от 2500 гаража. Някои от тях са в зелените зони и в най-скоро време собствениците им ще получат покани за доброволно демонтиране.

Борислав Инчев - кмет на район „Южен” в Пловдив
"Буквално от следващата седмица районната администрация в "Южен" започва да изпраща предизвестия за прекратяване на разрешителните за ползване на гаражи, поне на три места, където сме ги идентифицирали."

Цялостното освобождаване на терените е въпрос с много неизвестни - обясниха от районната администрация, но по прогнозни данни до есента първите абонати ще получат разрешителните за ползване на платено паркомясто в Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте видеоклипа на българската песен за Евровизия
Вижте видеоклипа на българската песен за Евровизия
Държавата поема грижата за някои плажове
Държавата поема грижата за някои плажове